Golvslipning Stockholm

Experten på Golvslipning | 08-777 51 00

Golv

Trägolv

Ska du lägga in nya golv i din bostad och har bestämt dig för trägolv? Ett bra val. Ett vackert trägolv skapar karaktär åt ett rum, är skönt att gå på och ger en ombonad och samtidigt klassisk känsla till ditt boende. Inte undra på att det fortfarande är det vanligaste materialet när vi väljer golv i Sverige.

När det kommer till kvalitativa golv av trä är de vanligaste typerna massiva trägolv och parkettgolv.

Träslag

Man kan i princip välja vilket träslag som helst till sina golv. Det viktigaste för många tenderar att vara utseendet, följt av priset. Men golv har även andra egenskaper, som elasticitet och hårdhet, vilket påverkar känslan på det nylagda golvet.

Just hårdheten är en av de avgörande faktorerna när det gäller hur ofta ett golv behöver slipas. För att slipa golv är det oftast bäst att ta in en professionell golvslipare eftersom det kan vara svårt att få ett bra resultat om man inte vet precis vad man gör.

Här är några av de vanligaste träslagen i våra golv och dess främsta egenskaper.

  • Ek: Ett vanligt träslag i golv, framför allt parkett. Att det lämpar sig så bra i parkett beror på att det är både slitstarkt och elastiskt och inte alltför hårt. Det är dessutom vackert.

    ekparkett

  • Bok: Bok är ett mycket starkt träslag, men något instabilt. Behöver dock slipas väldigt sällan. Gör sig mycket bra i massiva trägolv med breda plankor. 

  • Furu: Ett relativt mjukt träslag med god hållbarhet. Passar bra i massiva trägolv och kan skuras med såpa för att få ett klassikt skurgolv med en tålig och lättstädad yta.

Andra vanliga träslag i våra golv är till exempel ask, mahogny och körsbär, alla med sina egna egenskaper.

Det långa loppet

Det är viktigt att tänka långsiktigt när det gäller golv. Ett bra trägolv ska ligga en lång tid framöver. Därför är det inte lika viktigt med aktuella trender som det är med just ditt hus egenskaper och framför allt rummet som golvet ska ligga i. Genom att se på rummet kan man få många svar. Passar ett mörkt eller ljust material bäst, ska det vara parkettgolv eller massivt trägolv osv.

 

 

Trä är ett levande material som skapar vackra golv