Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Skötselråd parkettgolv

Hur ska man tänka gällande skötsel av ett parkettgolv? Vi tänkte gå igenom detta och hjälpa dig att vårda och sköta det parkettgolv som ligger hemma hos dig.

Så sköter du och rengör ditt parkettgolv

Parkettgolv är - liksom alla andra trägolv - ett golv som kräver både omtanke och omsorg. Det finns viktiga detaljer i den vardagliga skötseln som påverkar livslängden på golvet. En av de absolut viktigaste handlar om städning. Det kan vara frestande att använda sig av vatten i samband med att man städar. Man får direkt en fräschare yta och vatten är ju perfekt för att lösa upp smuts av olika slag, eller hur? Det stämmer, men det är inte riktigt applicerbart till just parkettgolv. Tumregeln är less is more. Mindre vatten - ett mer hållbart golv.

Dammsug golvet ofta och komplettera detta med att torrmoppa. Endast vid enstaka tillfällen så ska du moppa golvet med en klassiskt golvmopp - och då ska den vara rejält urvriden. Såpa är det rengöringsmedel som rekommenderas vid dessa tillfällen. Vilket typ av trä din parkett är tillverkad av spelar också roll. Exempelvis bok och kanadensisk lönn är två träslag som är lite sämre då det kommer till fukt och väta: där bör du definitivt tänka dig för i samband med städning.

Golvslipning och ytbehandling

Parkettgolv har en fördel i att de går att slipa. Blir golvet fult så går det att fräscha upp igen. Detsamma gäller om det handlar om repor, tappade föremål som åsamkar skador eller om det uppkommer fläckar som inte går att ta bort för egen maskin. Fläckar ska vi titta närmare på lite senare i texten.

Vikten av en golvslipning ska inte underskattas. Hur ofta ett parkettgolv kan slipas beror på vilket typ av golv det är. Ett lamellparkettgolv kan slipas, under sin livslängd, ungefär tre gånger. Har man ett slitskikt av ek så borgar det för att en golvslipning inte behöver ske mer än kanske vart tionde år. Ett annat slitskikt - exempelvis furu - kan behöva slipas med en lite tätare intervall. Har man däremot ett massivt parkettgolv så har man också ett golv med längre livslängd. Ett sådant kan slipas upp och fräschas till ungefär fem-sex gånger vid ett normalt slitage.

Sett till de långa intervallerna så är det också ett klokt val att ta hjälp med golvslipningen. Genom detta så garanteras man dels ett bättre resultat och dels så får man också ut maximalt av golvet. Det senare sett till livslängden.

Välj ytbehandling efter smak och funktion

Väljer man professionell golvslipning så inkluderas även en professionell ytbehandling. Det vanligaste är att man väljer att lacka ett nyslipat golv. Lack ger en hårdare - mer skyddande - yta som dessutom har en estetisk uppsida i att golvet riktigt glänser och ser rent ut. Det håller i sig dessutom. Lack bör väljas primärt i rum där extra skydd krävs. Har du ett trägolv i hallen eller ett parkettgolv i köket så är lack förmodligen den bästa ytbehandlingen sett till funktion, skydd och skönhet.

I andra rum - med mindre slitage - så kan man välja även mellan andra ytbehandlingar. Där kan olja och hårdvaxolja vara värda att nämna. Olja skyddar inte alls lika bra som lack, men det ger en yta som utstrålar värme och harmoni. En perfekt lösning för exempelvis vardagsrummet. Ser man till hårdvaxolja så ger den ytbehandlingen lite av varje: det fungerar som en länk mellan olja och lack.

Så tar du bort fläckar från ett parkettgolv

Ett golv tar skada som en följd av att det är den yta i bostaden som belastas hårdast. Du tappar saker, du spiller - du kanske har barn som leker - smuts hamnar på golvet, tunga möbler ställs på det och du lägger hela tiden hela din kroppstyngd på golvet i fråga. Det skapar ett naturligt slitage.

skötselråd parkettgolv

Vad gäller fläckar så kan det vara svårt att få bort sådana - särskilt om det handlar om mörka sådana. Mörka fläckar indikerar nämligen att fukt har trängt sig djupt in i träet; något som kan innebära att mer oortodox borttagning fordras. I vissa fall i form av att man tvingas byta ut den del av golvet där fläcken syns - eller genom att slipa bort fläcken i fråga och addera ny ytbehandling. Här är rekommendationen att man tar hjälp och anlitar en firma inom golvslipning för en professionell bedömning och konsultation kring vilken lösning som är bäst.

Mindre fläckar - ljusare sådana - kan tas bort med hjälp av speciella produkter. Det finns exempelvis fläckborttagningsmedel framtagna speciellt för oljade golv, för lackade sådana och för golv med hårdvax som ytbehandling. Fråga gärna i butik om mer guidning. Tumregeln är - precis som vid vanlig städning av ett parkettgolv - att använda mindre vatten än vad man tror. Alltför mycket vatten och alltför starka rengöringsmedel tenderar att göra mer skada än nytta. Risken är att fläcken blir större som en följd av felaktig rengöring. Återigen: rådfråga i butik innan du sätter igång!


Andra skötselråd

Skötselråd för laminatgolv

Skötselråd för stengolv och klinker

Skötselråd för massiva trägolv

Pålitliga ytbehandlingar för ditt golv