Vi kan lägga furugolv och övriga massiva trägolv i hela plankor till bra pris i hela Storstockholmsregionen. Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri offert!
Ett massivt trägolv är tillverkat av massiva plankor av trä, oftast tiljor, men även parkettgolv i massivt trä förekommer. Tiljorna kan vara av varierande längd och bredd beroende på rummets egenskaper och vad man tycker är snyggt. Massiva trägolv ger ett gediget intryck och känns sköna att gå på. I och med att de består av massivt trä rakt igenom kan de i princip slipas om hur många gånger som helst; massiva trägolv läggs för att ligga en lång tid.
Välj träslag - Mjukt furugolv eller ett hårdare ekgolv
Beroende på vad man väljer för träslag, ytbehandling och längd och bredd på tiljorna kan man i hög grad påverka golvets utseende. Hur väl ett träslag passar att ha som golv avgörs av många saker, utseende förstås, men även hårdhet och elasticitet är viktiga egenskaper.
Det finns en stor mängd träslag att välja mellan om man vill ha ett massivt trägolv, alla med sin egen kombination av egenskaper. Om det är ett rum där golven belastas hårt, som barnkammare, kök eller hall, kan det vara bra att välja ett lite hårdare träslag som ek eller lönn och ge golvet ett starkt ytskikt med lack eller hårdvaxolja. I sovrummet eller vardagsrummet kan däremot ett mjukare furugolv som oljats eller såpskurats passa bättre.
Kort genomgång av olika typer av trägolv
Det finns många träslag att välja mellan när man vill lägga ett massivt trägolv. Man väljer mellan att köpa obehandlat trä och ytbehandla själv, eller att köpa färdigbehandlat trä. Den vanligaste förbehandlingen på trägolv är hårdvaxolja, som ger ett slitstarkt skydd samtidigt som träets naturliga ådringar och utseende framhävs.
-
Furugolv
är mjuka och formbara som känns sköna att gå på. De passar därmed bra i exempelvis sovrum. Furu är ljust med inslag av rödbruna kvistar. Tillsammans med gran är furu det träslag som - obehandlat - lämpar sig bäst för såpskurning. Furugolv antar då en vackert grå nyans. -
Grangolv
är lika furu i hårdhet, men är lite ljusare. Även gran lämpar sig bra för såpskurning och får då en vackert ljus nyans, det typiska skurgolvet. -
Ekgolv
är hårdare, mörkare golv som är mycket slitstarka. Lackat eller behandlat med hårdvaxolja blir ekgolvet mycket tåligt och hårt. Oljebehandlat passar det utmärkt i vardagsrummet. -
Askgolv
är ljusa, sega och hårda och har en vacker struktur som passar bra att lackas eller behandlas med vit pigmenterad hårdvaxolja. -
Körsbärsgolv
har ett rödaktigt utseende, är ganska ljusa i början med tunna ådringar. Mörknar med tiden. Ett relativt hårt träslag som reagerar bra med alla ytbehandlingar.
Ytbehandling av massiva trägolv
- Lack lägger sig som en skyddande hinna på golvytan och hindrar effektiv smuts, damm och vätska från att komma i kontakt med golvet. Golvlack finns i olika glansgrader från högblankt till matt, där matt är det som ger det mest naturliga utseendet. Beroende på hur tjockt lager lack man har kan ytliga repor och småskador slipas bort, men får man en skada som går ner till träet måste hela golvet lackas om. Läs mer!
- Olja tränger ner i träets porer och skapar ett skydd mot smuts, men den förseglar inte träets yta. Resultatet blir att olja framhäver träets ådringar och struktur bättre, och känns skönt att gå på. Det blir dock svårare att hålla rent och kräver mer underhåll än ett lackat golv. Om man får en småskada på golvet kan det dock åtgärdas lokalt utan att behöva olja om hela golvet. Läs mer!
- Hårdvaxolja är ett bra mellanting mellan olja och lack. Hårdvaxolja tillverkas av härdade oljor i kombination med skyddande vax. Oljorna tränger ner i träet och vaxet stannar på ytan och skapar ett starkt skydd som är nästan lika starkt som golvlack. När man köper förbehandlade golv är det vanligast att de är behandlade med hårdvaxolja. Läs mer!
- Såpa passar som ytbehandling till gran och furu, men kan ge missfärgningar på lövträ. Att skura med såpa var förut den vanligaste ytbehandlingen på trägolv. Ett såpskurat golv har till en början inte mycket motståndskraft, men ju fler gånger det skuras, desto vackrare och mer slitstarkt blir det. Vill man skapa sitt eget skurgolv köper man obehandlad furu eller gran och sätter igång och skurar. Det är ett hårt jobb som tar lång tid, men varje skurning ger resultat. Läs mer!
Golvvärme i massiva trägolv såsom furugolv
Trä är ett naturligt material som andas, det vidgar sig och krymper utifrån temperatur och luftfuktighet. Därför passar ett massivt trägolv inte lika bra till golvvärme som ett parkettgolv, då det har en tendens att röra sig mer. Men det går att ändå att få fint fungerande golvvärme med ett massiv trägolv.
Viktigt att tänka på då är att golvet inte är för tjockt, att vara noga med att golvet blir jämnt uppvärmt och att inte ha för stark värme, temperaturen bör inte överstiga 27ºC. Bok och lönn är två träslag som inte lämpar sig för golvvärme, annars går det bra med vilket träslag som helst. Rådfråga en expert på golvvärme för att vara säker på att du får rätt typ av system till ditt golv.
Slipning
Förr eller senare behöver ett golv slipas om. Hur ofta beror främst på träets hårdhetsgrad; ju hårdare träslag desto längre mellan slipningarna. Massiva trägolv lämpar sig utmärkt för slipning. För att slipa et trägolv behövs en bra slipmaskin, en sådan kan man hyra på ett byggvaruhus eller från en maskinuthyrare. Att själv ta sig an slipningen av ett fint trägolv är dock inget vi rekommenderar. Att få en jämn och snygg slipning med en maskin man knappt behärskar är mycket svårt.
Bättre då att lägga lite pengar på att ta in en golvslipare och få jobbet professionellt gjort. Då slipper du också hyreskostnaden för slipmaskinen. Dessutom finns ju ROT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av 30% på arbetskostnaden. Det behöver inte bli särskilt mycket dyrare att ta in en golvslipare än att göra jobbet själv.