Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning

Skötselråd massiva trägolv

Hur ett massivt trägolv ska skötas beror lite på vilken typ av ytbehandling man har - samt givetvis även vilket typ av träslag som golvet i fråga är gjort av.

Så sköter du ditt massiva trägolv

Ett massivt trägolv blir bara vackrare med åren. Det är definitivt en sanning, men den blir inte helt sann utan ansträngning.

Massiva trägolv går att slipa och det är en väsentlig del av underhållet för att A) ge det en längre livslängd och B) ge golvet en påfallande skönhet. Ett golv slits med tiden och oavsett hur pass noga du är med rengöring, underhåll och med att minska på slitaget så kommer det alltid en dag då trägolvet ser matt och livlöst ut. Något som indikerar på att en slipning - och en ytbehandling - bör göras. Rådet är att anlita professionell hjälp för detta.

En golvslipning i professionell regi kan idag fås med Rot-avdrag och det gör den billigare - du kan dra av 30% av den totala kostnaden - och utan tvekan med ett bättre resultat än om du själv försöker. Numera så erbjuds även golvslipningar som dammfria; något som innebär att ditt eget jobb blir betydligt mycket mindre ansträngande i form av att du dels slipper täcka för alla springor och vrår samt att du slipper hitta slipdamm lite varstans.

Välj rätt ytbehandling

Även ytbehandlingen inkluderas i golvslipningen. Den är själva pricken över i:et och det som ger golvet glans, skönhet och skydd. Här kan du välja mellan exempelvis lack, olja eller hårdvaxolja: tre ytbehandlingar med lite olika egenskaper och olika för- och nackdelar. Här anser vi att en parameter i valet bör vara golvets placering.

skötselråd massiva trägolv

Massiva trägolv i rum med mycket slitage - hall och kök - bör ha extra mycket skydd och där är lack gångbart. Olja kan å sin sida med fördel väljas i rum där mindre slitage finns och där högre krav på det rent estetiska ställs - exempelvis i vardagsrummet. Hårdvax fungerar som en brygga mellan lack och olja och ger bra skydd och samtidigt lite av samma värme och harmoni som man får av olja. Konsultera gärna innan du väljer!

En slipning av ett massivt trägolv är något som kan göras fler gånger än av ett tunnare parkettgolv. Intervallen ligger normalt på ungefär var tionde år.

Så sköter du golvet på daglig basis

Vad gäller städning och rengöring så är tumregeln - oavsett träslag och oavsett ytbehandling - att använda mindre vatten. Städa gör du bäst genom torra metoder: dammsug - gärna med ett munstycke anpassat för trägolv - och torrmoppa. Dammsug ofta och grundligt. Smuts som ligger för länge kan penetrera sig in i träet och skapa ett golv som ser smutsigt ut även om det är nystädat.

Då det väl är dags att moppa golvet så ska du använda dig av vanlig grönsåpa och, som sagt, se till att använda dig av mindre vatten: moppen ska vridas ur ordentlig och vara fuktig snarare än blöt.

Fläckar - hur tar jag bort sådana?

Fläckar och spill ska tas bort så snart som det bara är möjligt. Har de legat ett tag så blir det betydligt svårare att hitta en lösning. Om du ser en fläck på ditt oljade trägolv så börja försiktigt med lite såpa och gnugga runt fläcken med en nylonduk. Fungerar inte det så kan du prova med tvättnafta. Om den fortfarande inte går bort så byt till en lite tjockare nylonduk och - i nödfall - prova med lite sandpapper. Avsluta med att - försiktigt - applicera lite grundolja med en trasa.

Viktigt är att du undersöker vilka möjligheter som finns. Att exempelvis rådfråga en firma inom golvslipning eller konsultera en städfirma kan leda till betydligt mindre bekymmer. Mörka fläckar modell större är ett tecken på att fukt trängt sig djupt in i träet. Där kan en golvslipning vara den enda lösningen.


Andra skötselråd

Skötselråd för laminatgolv

Skötselråd för parkettgolv

Skötselråd för stengolv & klinker

Pålitliga ytbehandlingar för ditt golv