Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Skötselråd stengolv & klinker

Stengolv är i stort sett underhållsfria och i kombination med stor slitstyrka så är det ett väldigt bra val. Vissa skötselråd kan dock vara bra att tänka på.

Så sköter du och rengör stengolv eller klinker

Att välja ett stengolv eller ett golv med klinker är det enkla valet. Det säger vi som en direkt följd av att du genom detta kommer undan med en hel del bekymmer gällande skötsel och underhåll.

Sten är, som alla vet, ett hårt material. Det klarar av lite tuffare tag och tappade föremål tenderar inte att skada ytan nämnvärt. Vilken typ av sten man har är också avgörande för hur skötseln ska se ut. Silikatsten - granit och skiffer - är sura medan karbonatsten - exempelvis marmor och kalksten - är basiska. Det gör att de senare är betydligt mer känsliga mot syra.

skötselråd för stengolv

Har du någonsin haft en bänkskiva av marmor så vet du också att akta dig för att spilla någonting surt över den ytan. Det kan ge väldigt fula fläckar och skador. Samma sak gäller för golvet och för ovan nämnda kalksten. Sura rengöringsmedel ska undvikas i samband med rengöring av stengolv och vanlig såpa är det som rekommenderas.

Använd mindre vatten vid rengöring av stengolv eller klinker

I övrigt så ska man även vara vaksam gällande mängd av vatten som används: less i more. Se till att använda mindre vatten och se till att moppen är ordentligt urvriden innan du börjar svabba. Rengöring av klinker och stengolv är annars ingen större utmaning: ytan är hård och den är enkel att både dammsuga och torrmoppa. Något som också är de primära metoderna för rengöring i allmänhet.

Kan jag slipa stengolv?

Ett stengolv går att slipa om, men då med speciella maskiner och med tunnare slippapper. Detsamma gäller faktiskt även för klinkergolv, även om det är långt ifrån lika vanligt. Det vanligaste är annars att man snarare väljer att polera golven i fråga snarare än att slipa om dem. Genom att polera periodiskt - någon gång vartannat år - så behåller man de fina, fräscha finishen och ger golvet nytt liv igen. Att jämföra med att ytbehandla exempelvis ett parkettgolv efter en golvslipning.

Ta bort tuffa fläckar

Klinkers har fog mellan plattorna. Det är ofta den som blir ful snabbast och som gör att exempelvis badrummet upplevs som ofräscht. Att rengöra en fog görs bäst och mest effektivt genom att använda sig av ättika. Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska och spruta denna lösning över fogen för att sedan gnugga - försiktigt - med en tvättsvamp. Även en mjukare tandborste kan vara ett bra vapen för att komma åt bättre.

Tänk på att du definitivt tjänar på att göra detta till en vana. Det är den djupgående smutsen som är svår att få bort. Varför inte ha denna flaska stående i duschen och spraya lite vid behov? Förebygg de värsta smuts- och mögel-angreppen.

För fläckar på stengolv så är det viktigt att agera snabbt. Ju längre den ligger - desto större svårigheter får du i samband med rengöringen. Var även vaksam på vilket typ av rengöringsmedel du använder. Som sagt: såpa är ofta den absolut bästa metoden. Det går även att konsultera städföretag för extra tuffa fläckar på sten- och klinkergolv. De har ofta bättre kunskap och verktyg för att klara av dessa.

Investera i en ångmopp

Ett sista tips för att förenkla rengöring är att investera i en ångmopp. En sådan gör rent utan att använda vatten. Ångan - den heta - tar effektivt bort både smuts och fläckar. Det kan vara skillnaden i att få ett stengolv som alltid ser fräscht ut och att ha ett som börjar bli sunkigt i takt med att åren passerar. En ångmopp kostar inte så mycket idag.


Andra skötselråd

Skötselråd för laminatgolv

Skötselråd för parkettgolv

Skötselråd för massiva trägolv

Pålitliga ytbehandlingar för ditt golv