Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Skötselråd laminatgolv

Hur ska jag sköta mitt laminatgolv? Ett laminatgolv går inte att slipa. Det är den stora skillnaden mellan ett golv av trä - en parkett exempelvis - och ett laminatgolv.

Så sköter du ditt laminatgolv

Ett laminatgolv är uppbyggt av trä - med ett trämaterial (mdf eller hdf) som botten - men där det översta lagret, ytskiktet, är ett tryckt dekorark av plast.

Denna typ av golv har många klara fördelar. Dels så är det billigt att köpa in och dels så går det också att lägga på ett befintligt golv - förutsatt att ytan är jämn och rak. Det är således en perfekt lösning för att fräscha upp exempelvis en sommarstuga eller ett fritidshus om man har en relativt liten budget att röra sig med.

Vi ska även tillägga att det finns en variant av laminatgolv som går att slipa. Detta i form av en lamellparkett. Där är även det översta lagret av trä. Men, det handlar då om ett väldigt tunt sådant som endast går att slipa någon enstaka gång.

Underhåll och rengör ditt laminatgolv

Vad gäller underhåll av ett laminatgolv så är dammsugning och torrmoppning något som man kommer långt med. På samma sätt som vid parkettgolv så bör man se till att använda sig av mindre vatten i samband med rengöring. Vatten kan skada golvet snarare än att göra det snyggt - en motsats till hur många resonerar. Använd vanlig såpa i samband med att du moppar golvet och håll dig till att göra detta någon gång i månaden.

skötselråd laminatgolv

Tänk preventivt i syfte att skydda ditt laminatgolv. Det bästa sättet att få bort en svår fläck eller för att komma till bukt med en skada av något slag är att se till att den aldrig hamnar på golvet. Genom att exempelvis använda en dörrmatta som samlar upp smuts från ytterskor så kan man skydda golvet. Detsamma gäller för exempelvis möbeltassar som placeras under stolar, under soffan och under andra tyngre möbler. En matta i barnrummet kan också vara ett klokt val.

Fläckar ska tas om hand direkt. Spiller du någonting på ditt laminatgolv så ska du agera direkt. Låt aldrig en fläck ligga och dra in - det är då den blir svår att få bort. För olika typer av fläckar krävs lite olika metoder för rengöring.

Fläckborttagning laminatgolv

Här kan vi nämna några vanliga fläckar och metoder för att ta bort dessa:

  • Choklad, fett och olja: Det tas bort med hjälp av tvättnafta.

  • Blod: För att ta bort en blodfläck - ditt barn har ramlat och slagit sig exempelvis - så är kallt vatten den bästa lösningen.

  • Kritor, bläck, tusch och läppstift: Tas enklast och effektivast bort genom att använda lite T-sprit.

  • Öl, vin, saft, grädde och kaffe: Tas bort genom att använda ett syntetiskt rengöringsmedel - viktigt är att det inte innehåller ammoniak .

Nackdelar med laminatgolv

Ett laminatgolv är snyggt och ger ett fräscht intryck. Du kan underhålla detta genom regelbunden städning. Såtillvida är det definitivt ett bra val sett till den lägre kostnaden för att köpa- och lägga in det. Vi skulle emellertid vilja höja ett varningens finger för att den låga kostnaden rent initialt kan komma att bära med sig högre framtida kostnader.

Som sagt: ett laminatgolv kan inte slipas - men det exponeras ändå för samma risker som andra golv. Ett tappat, tungt föremål kan skada ytan och om så sker så kan det innebära att hela golvet behöver bytas. Ett motsvarande scenario på ett trägolv går alltid att reparera genom en golvslipning. Det finns definitivt ett ekonomisk värde att ta hänsyn till i detta. Välj gärna laminatgolv i enstaka rum, men inte genomgående i hela bostaden.


Andra skötselråd

Skötselråd för parkettgolv

Skötselråd för stengolv och klinker

Skötselråd för massiva trägolv

Pålitliga ytbehandlingar för ditt golv