Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Bets | Träbets | Betsa golv

Bets eller träbets är en vatten- eller spritlösning som blandats med färgämnen och används för att färga in trä. Att betsa golv kräver ofta en extra ytbehandling som skydd.

Betsa trägolv – ge ditt golv en ny nyans

Betsning är kanske vanligast på möbler men fungerar även utmärkt till trägolv. Bets eller träbets som det också kallas färgar in träet i önskad nyans utan att ytan påverkas i övrigt. Vid betsning framträder - till skillnad från vid målning - träets ådringar och naturliga utseende tydligt, bara i en annan nyans. Efter betsning kan golvet slutbehandlas med till exempel olja eller hårdvaxolja för att ge det en tålig yta som samtidigt bevarar det naturliga utseendet.

betsat trägolv

Bets köps färdigblandad eller i pulverform med pigment som man blandar till själv. Det finns många olika färdigblandade nyanser att välja på, och med pigmentpulver väljer du själv hur du vill blanda ut det och därmed påverka nyansen. Du kan färga in både parkettgolv och massiva trägolv med bets och alla typer av träslag låter sig betsas.

Att betsa golvet – applicera träbets

Innan man betsar sitt golv är det viktigt att man slipar det noggrant, först med ett grövre slippapper och sedan med ett lite finare. Golvet ska vara rent och torrt när man börjar. Beroende på tillverkare och typ av bets ser appliceringen lite olika ut, men vanligtvis stryks betsen på med pensel i träets längdriktning i ett tunt lager och arbetas in med en trasa efterhand. Med en del betser är det viktigt att inte måla flera gånger på samma ställe utan hela tiden röra sig framåt, med andra är det inte lika noga. Det kan vara bra att täcka väggar, dörrkarmar och annat i närheten för den händelse att bets stänker upp, annars är det lätt att betsen snabbt sugs in och skapar fläckar som är svåra att få bort.

Efterbehandling för att skydda golvet

När man betsat sitt golv till belåtenhet behöver det någon typ av slutbehandling för att få en skyddande yta. Många väljer att lacka golvet, vilket ger den starkaste ytan men tenderar att ta bort lite av den  naturliga träkänslan. En matt lack är ett bättre val än ett glansigt om man vill behålla så mycket som möjligt av träkänslan.

Golvolja ger golvet ett naturligt utseende och gör det mjukt och behagligt att gå på. Dock ger det inte samma skydd som lack och kräver dessutom mer underhåll.

En bra kompromiss mellan olja och lack är hårdvaxolja, som både framhäver träets ådringar och ger en starkare yta än vanlig olja.

Det finns även bets som säljs färdigblandade med lack och även olja, vilket minskar behovet av efterbehandling. Dock får man mindre kontroll över slutresultatet. Hör dig för hos din handlare för att få hjälp att välja märke och typ av bets utifrån vilket golv du har.

Se över våra grundpriser och begär sedan en offert på slipat och betsat trägolv.

Pålitliga ytbehandlingar för ditt golv