Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Vax | Golvvax för trägolv

Golvvax används för att underhålla och fräscha upp trägolv som behandlats med olja eller hårdvaxolja. Vax ger en slitstark yta som samtidigt låter träet andas.

Vaxa trägolv – en naturlig ytbehandling

Utöver vanligt golvvax finns många andra typer av vax för användning på golv, till exempel dekorvax, som används för att färga in obehandlade trägolv innan en slutbehandling, eller klarvax som används för behandling av mer exotiska träslag som merbau och wenge. 

vaxa mörkt trägolv

Vax är ett naturligt, bra och miljövänligt sätt att ytbehandla och hålla efter sitt golv. Ett vaxat golv klarar det mesta vilket gör det till ett bra val oavsett typ av rum. Ett vaxat golv är också mer eller mindre halkfritt på grund av sin matta yta.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja är en blandning av vax och härdad olja, där oljan tränger ner i träet och vaxet stannar kvar på ytan som ett skydd. Hårdvaxolja är en bra kombinationslösning när man vill ha golv som andas och behåller sin naturliga ådring, men samtidigt vill ha en stark och tålig yta.

Efterbehandling av oljade och hårdvaxoljade golv

När man har ett trägolv som behandlats med golvolja eller hårdvaxolja passar det utmärkt att efterbehandla med golvvax för att förstärka ytan och bevara golvets utseende. För varje behandling stärker man golvets skydd och gör det mer lättstädat och smutsavvisande. Fördelen med vax- och oljebehandlade golv till skillnad från golv som ytbehandlats med lack är som vi beskrivit ovan att vaxet inte stänger in träet utan låter det andas. Det harmonierar även mer med träytan och ger träet ett mer naturligt utseende.

När man applicerar golvvax kan man antingen moppa golvet eller använda en polermaskin för en effektivare inarbetning. Det finns även så kallad sprayvax, som kan användas tillsammans med en sprutpistol för att spraya golvet varpå man sedan arbetar in det med mopp eller trasa.

Dekorvax för att färga in trägolv

Dekorvax är en typ av vax som används för infärgning av träytor på möbler, snickerier och annat. Det går även utmärkt att färga in golv med dekorvax. Dekorvax ger i sig ett slitstarkt skydd mot smuts och vatten, men när det används till golv bör man även göra en slutbehandling med hårdvaxolja eller lack.

Dekorvax finns i en stor mängd nyanser och glansgrader och det går att hitta dekorvax för alla typer av golv. När man applicerar dekorvax stryker man på ett eller flera lager beroende på vilken nyans man vill ha, sedan torkar man bort överflödigt vax och låter det vila, varpå det är redo för slutbehandling.

 

Slipa golvet och avsluta med ett kvalitativt vax!