Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lack | Golvlack

Sedan 40-talet, då golvlacken först gjorde sitt inträde på den svenska marknaden, har det varit det populäraste sättet att skydda våra trägolv.

Golvlack – ett lackat golv håller länge

Ingen annan ytbehandling ger ett så kraftigt skydd mot smuts och slitage som lack. Ett lackat golv är som en golvtyp i sig - så stor karaktär ger en lackad yta åt golvet och det blir mer tydligt ju blankare lack som använts. Vill man ha en yta som mer framhäver själva träet kan man välja en mattare lack. Ett lackat golv är också mer lättskött. Det räcker med regelbunden dammsugning och våttorkning då och då för att hålla golvet i bra skick i många år. 

Typer av golv som kan lackas

Lack kan användas på nästan alla typer av trägolv och en del trappor. Har du ett lite mer ovanligt träslag i ditt golv, som till exempel körsbärsträ, kan det dock vara bra att rådfråga säljaren i butiken när du köper lacken. Ibland kan hårdvaxolja vara ett bättre alternativ.

lackat trägolv

Till skillnad från lack, som lägger sig i en hård yta ovanför golvet och kapslar in det, jobbar sig oljan i hårdvaxolja ner i träet och ger det ett invändigt skydd. Hårdvaxoljan låter även träet andas mer än vad lacket gör vilket kan vara bra för känsligare träslag.

Att lacka golvet

Innan ett trägolv lackas bör det slipas. Är golvet i fint skick kan det räcka att slipa det med ett fint slippapper och sedan dammsuga, är det mer slitet kan det vara bra att låta en golvslipare göra en ordentlig slipning. Att slipa ett golv med maskin är ett svårt jobb som kan få ganska tråkiga konsekvenser på ett golv om det inte görs på rätt sätt. Kosta därför på dig professionell hjälp just i det här momentet, det vinner du på i längden.

När golvet är slipat och dammsuget så lackas det, minst tre gånger bör det strykas med torktid emellan. Vi stryker på lacken i tunna lager med pensel. Det är noga att inte stryka flera gånger på samma ställe utan fortsätta framåt hela tiden. För varje lager blir ytan hårdare och mer hållfast. Under tiden man lackar bör man dra för persiennerna om det är soligt, eftersom direkt solljus kan göra att lacken torkar in ojämnt, vilket ger nyansskiftningar.

Man kan egentligen lacka hur många gånger man vill beroende på vilken sorts karaktär man vill åt, men ett alltför hårt lackat golv kan upplevas som obekvämt att gå på, därför kan det vara bra att vara lite återhållsam med lagren.

Golvlack fungerar bra i alla rum

Ett lackat golv passar extra bra i rum där det krävs en tålig yta som står emot vatten och smuts, till exempel i hallen eller köket, men det är aldrig fel att köra lack rakt igenom i bostaden. Då och då kan golven behöva lackas om, särskilt om lacken tagit skada hela vägen ner till träet. Då är det viktigt att man först slipar bort all lack ner till träet, för att sedan stryka på nytt. 

Lack är det klassiska ytbehandlingsmedlet för trägolv och även om det fått ökad konkurrens av andra metoder på senare år är det fortfarande en ytbehandling vi starkt rekommenderar, just för sin mångsidighet och förmåga att ge golven ett slitstarkt skydd år efter år.

Förr i tiden brukade golvlack kunna innehålla skadliga ämnen men med tiden har de gamla miljöfarliga, syrahärdade lackerna gjort sorti och nuförtiden är det bara vattenbaserade golvlacker som säljs.

Lacka golven för extra lyster