Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Hårdvaxolja | Ytbehandlingar för golv

Om man vill åt den vackra trästrukturen och färgtonen som ett oljat golv ger, men samtidigt vill ha en tåligare yta som har lackens vatten- och smutsavvisande förmågor är hårdvaxolja ett perfekt alternativ.

Hårdvaxolja – lättskött ytbehandling

Hårdvaxolja tillverkas genom att blanda härdade oljor och olika typer av vax. Oljorna tränger ner i träet och täpper till porerna och vaxet stannar på ytan och bildar en skyddande hinna. Hårdvaxolja tar de främsta egenskaperna från både olja och lack, vilket gör det till ett utmärkt val när det kommer till ytbehandling av golv

Ett hårdvaxoljat golv är lättare att sköta om än ett traditionellt oljat golv. Det kräver inte heller lika mycket underhåll och efterbehandling. Man ska dock vara försiktig med lösningsmedel och starka rengöringsmedel, där hårdvaxolja inte är lika tåligt som lack.

hårdvaxolja på trägolv

Veckovis skötsel med dammsugning räcker gott som grundstädning. Vid ytterligare rengöring bör man tänka på att använda så lite vatten som möjligt, då vatten med tiden nöter bort vaxet. Med jämna mellanrum behandlar man sedan golvet med ett underhållsvax för att stärka det. Man kan använda en polermaskin för att arbeta in vaxet om man tycker att golvet tappat lite i lyster.

Bra till de flesta golv – parkett och massiva furugolv

Hårdvaxoljebehandling passar bra till både parkettgolv och massiva trägolv som furugolv. Ju mer absorberande egenskaper träslaget har desto bättre, men de allra flesta träslag svara bra på hårdvaxolja. När golvet är behandlat har det en slitstark yta som står emot smuts och spill på ett utmärkt sätt. Det passar därför bra som golvbehandling i alla typer av rum, inklusive kök och även badrum. Viktigt är dock att man underhåller och stärker ytan med jämna mellanrum. Hårdvaxolja ger inte ett riktigt lika starkt skydd som lack, men till skillnad från på ett lackat golv går det att åtgärda skador lokalt utan att det syns.

Hårdvaxolja finns både i neutralt utförande och med olika typer av pigment i flera olika nyanser. Den säljs även i olika typer av glansgrad från väldigt matt, där golvet ser nästan obehandlat ut, till högglansigt där golvet verkligen skiner. De många variationerna gör det väldigt lätt att ge sitt golv det utseende man önskar. Vi erbjuder en rad olika behandlingar med hårdvaxolja i samband med golvslipning.

Att behandla sitt golv med hårdvaxolja

Man kan applicera hårdvaxolja på ett obehandlat golv, eller på ett golv som till exempel lutats av eller oljats innan. Även val av lut eller grundolja kan styra färgtonen i golvet, så här finns mycket utrymme för experimenterande om man är lagd åt det hållet. Känner man sig osäker på slutresultatet kan man alltid börja med att behandla en liten del av golvet som inte syns, till exempel under en soffa.

Hårdvaxolja stryks på i två tunna lager med pensel eller roller. Se till att köpa verktyg anpassade för användningen. Efter några timmar kan man torka bort överflödig olja med en trasa eller fiberduk. Tänk på att noga göra rent penslar och trasor eftersom oljan kan självantända. Det bästa är att lägga verktygen och trasorna i blöt direkt efter behandlingen. Man bör inte heller lämna ett nyoljat golv över natten med tanke på brandrisken.

 

Hårdvaxolja - en allroundprodukt för trägolv