Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Såpa golv | Ytbehandlingar

Att skura golven med såpa och kallvatten var fram till början av förra seklet det vanligaste sättet att ytbehandla sina trägolv.

Såpade trägolv

De så kallad skurgolven får med tiden en vit- eller gråaktig yta beroende på träslaget och för varje såpning blir ytan mer och mer smutsavvisande och hårdare. Har man ett hus med gamla skurgolv har man tåliga och dessutom mycket lättskötta golv, vill man däremot börja från scratch har man en hel del jobb framför sig.

såpat ljust trägolv

Träslag som passar att såpa

Såpa kan endast användas som ytbehandling på furugolv eller golv av gran. Andra träslag tenderar att bli missfärgade och fläckiga av såpan. Gran eller furu däremot behåller sin ljusa yta och ljusnar dessutom allt mer med tiden. Ett grangolv får en mer och mer och mer vitaktig ton, ett golv av furu blir mer vackert gråaktig.

Hjälp att välja rätt såpa

Det är viktigt att man använder grön såpa av hög kvalitet. Den ska innehålla mycket olja, helst över 40%. Nuförtiden används oftast linoljesåpa vid skurning av golv. Fördelen med linoljesåpa är att den är mycket fet och därmed inte riskerar att torka ut golven som andra såpor kan göra.

Såpskurning

För att få ett slitstarkt skurgolv krävs mycket jobb. Till en början skuras golvet med en hög halt såpa (50% eller mer) blandat i kallt eller ljummet vatten. Innan man tar golvet i bruk bör man ha skurat det åtminstone fem gånger. Det kan vara bra att påminna sig om att för varje skurning blir golvet lite tåligare och man kan även tydligt se att det blir ljusare. Ju oftare du sedan skurar golvet med såpa och kallvatten, desto fortare går det att få en riktigt fin patina och göra det riktigt slitstarkt, men det måste inte göras mer än ett par gånger per år. Ett gammalt skurgolv behöver inte skuras mer än högst en gång per år, annars räcker det med dammsugning för att det ska fortsätta må bra.

Genväg med lut

Om man snabbt vill ha ett ljusare golv kan man börja med att luta av det. Lut stoppar träets gulnadsprocess och gör att det lättare behåller sin ljusa färg. Visst är det en quick fix, men har man inte tiden eller orken men ändå snabbt vill åt den ljusa patinan är det en populär metod att överväga.

Såpa på andra typer av golv

Såpa kan även användas för att rengöra trägolv och andra typer av golv. Ett oljat trägolv skyddas till exempel från uttorkning om man rengör det med såpa då och då. Då används helst gul såpa och i mycket mindre koncentrationer.

Inte alla rum 

Ett skurgolv är i början relativt oskyddat, men jobbar man på med skurningen tar det inte lång tid innan ett skydd byggts upp. Golvets känslighet i början gör dock att ett skurgolv passar mindre bra i exempelvis köket eller hallen. Men i vardagsrummet eller matsalen är ett vackert patinerat skurgolv något som verkligen ger ditt boende karaktär.

 

Ge ditt golv en klassisk såpabehandling