Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning

Olja | Att olja trägolv

Om lack är det vanligaste så är golvolja kanske det just nu trendigaste sättet att ytbehandla ett trägolv. Ett oljat trägolv är vackert och känns skönt att gå på.

Om känslan och utseendet på golvet är viktigt är olja ett bra val – man kan olja alla typer av trägolv, men vilken olja man använder är beroende av förbehandling, träslag och vilket utseende man  är ute efter.

Olja trägolv – Golvoljans egenskaper

När man stryker olja på ett trägolv tränger den ner i träet och oxiderar, vilket skyddar träet mot fukt och hindrar smuts och damm från att tränga in. Samtidigt framhäver oljan träets ådringar och ger en mjuk yta som känns behaglig att gå på.

oljat massivt trägolv

Skyddet som oljan ger är dock inte lika starkt som lack, det finns ingen hård avvisande yta utan olja i sig kan dra åt sig smuts och blir därmed mer svårstädad. Å andra sidan går det bra att reparera mindre skador på ett oljat golv ytan att hela golvet behöver oljas om. 

Ett oljat golv behöver underhållas regelbundet, särskilt den första tiden. Ju fler efterbehandlingar desto starkare skydd får golvet. Att använda en polermaskin för att arbeta in oljan är också ett bra sätt att få ett bättre skydd från början.

Linolja

Linolja tränger in bra i trä och används därför ofta för att olja in exempelvis utomhusmöbler, men det passar även bra för trägolv. Eftersom linoljan innehåller mer pigment än andra golvoljor blir den också mer täckande, vilket gör att det är viktigt att inte stryka för tjocka lager när man oljar golvet. Linolja kan appliceras kall eller uppvärmd. När den värms upp har den lättare att tränga in i träet.

Vitolja

Vitolja kallas en golvolja som blandats med vitt pigment. Om man har ett golv av gran eller furu och vill åt det ljusa utseende som karaktäriserar ett gammaldags skurgolv, kan behandling med lut och vitolja vara en bra lösning.

Ett äkta skurgolv får sitt utseende och skydd genom regelbunden skurning med såpa under lång tid. Det tar dock många år av skurning åtminstone en gång i veckan för att få det rätta utseendet och skyddet, något som de flesta nog inte har tid med idag.

Att förbehandla golvet med lut efter att först ha slipat det gör att träets gulningsprocess hindras, vilket bevarar furuts eller granens ljusa nyans. Därefter kan man ytbehandla med vitolja för att få det skurade utseendet och samtidigt ge golvet ett beständigt skydd som tar betydligt längre tid att uppnå med såpa.

Andra pigmenterade oljor

Beroende på vilket utseende man vill ge golvet finns ett stort utbud av pigmenterade oljor att välja mellan, ljusa, gråa, gyllenbruna och till och med svarta. Det gör det lätt att få det utseende på golvet man önskar. Man kan även kombinera oljor för att få fram egna nyanser.

Att olja in golvet

Oljan stryks på med pensel i tunna lager. Det brukar ta en tre fyra strykningar innan golvet är mättat och man bör vänta någon timme mellan strykningarna. Därefter stryker man av överflödig olja med en  ren trasa och låter golvet vila över natten. För att sedan verkligen arbeta in oljan kan det vara en bra att använda en polermaskin med en rondell anpassad för inoljning. Åtminstone två poleringar men ju fler desto bättre. Därefter har golvet ett bra skydd men bör som sagt underhållas med en inoljning ungefär vart eller vartannat år.

 

Olja ger ditt trägolv djup