Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Skeppsgolv | Nåtat golv

Att lägga ett så kallat skeppsgolv, ett nåtat trägolv, i ett rum ger det en tydligt maritim karaktär. I exempelvis en bostad med sjöutsikt kan det passa väldigt bra.

Skeppsgolv ger en rustik och genuin känsla

I Sverige har vi en förkärlek för maritima miljöer och hämtar gärna inspiration till heminredningen från båtar och sjön. Således är också skeppsgolv ett relativt vanligt inslag i våra hem, och de blir allt populärare.

”Ett exklusivt skeppsgolv i en bostad har oftast en trälist som nåt, men även gummilister förekommer och har sina fördelar. Gemensamt för alla skeppsgolv är att de är slitstarka och skyddar mycket bra mot vatten”

Men vad menas egentligen med ett skeppsgolv? Jo, det är ett golv där plankorna är nåtade, vilket betyder att de har en list av trä eller gummi som fungerar som en extra tätning och ger golvet ett mycket distinkt utseende. På ett skeppsgolv eller i ett skrov nåtar man plankorna med en kilformad trälist som sedan hyvlas ner tillsammans med plankorna. Ett exklusivt skeppsgolv i en bostad har oftast en trälist som nåt, men även gummilister förekommer och har sina fördelar. Gemensamt för alla skeppsgolv är att de är slitstarka och skyddar mycket bra mot vatten. De kan därför även läggas i badrum och till och med utomhus, till exempel på altanen.

Skeppsgolv i olika material

Inte sällan används mörka träslag som merbau eller afrikansk ek till skeppsgolv. Detta ger en ombonad, exotisk stil till ett rum, som kanske bäst passar den mer äventyrligt lagde. Är man ute efter något mer stilrent och sobert kan man istället välja ask eller svensk ek som vitlackats och ger en ljus yta. En nåt i trä ger ett mer diskret intryck än en gumminåt, som ofta är svart och syns tydligt mot plankorna.

skeppsgolv

Att använda en tränåt är aningen dyrare än gummilist, men har den stora fördelen att den då kan slipas tillsammans med det övriga golvet, vilket såklart bidrar till att golvet får ett betydligt längre liv. Slutligen finns även laminatgolv som är designade för att se ut som skeppsgolv. Dessa golv har samma livslängd och egenskaper som andra laminatgolv och har inget gemensamt med skeppsgolv förutom utseendet.

Tåligt och helt vattentätt

Precis som ett däck på en båt är ett äkta skeppsgolv mycket tåligt och helt resistent mot vatten. Det kan alltså med fördel läggas utomhus eller i ett badrum. Det gör också golvet mycket lätt att hålla rent. Nåten, speciellt om den är av gummi, fungerar också som rörelsefog vilket till exempel har den fördelen att det gör skeppsgolvet kompatibelt med golvvärme.

Vi hjälper dig med ditt skeppsgolv

Ett skeppsgolv ställer höga krav på vilken golvläggare som lägger det. Det är viktigt att plankorna och nåten läggs med stor noggrannhet och att det läggs helt rakt, eftersom minsta avvikelse syns tydligt. Du bör därför vända dig till en professionell golvläggare. Vi hjälper dig gärna att lägga ditt skeppsgolv och ser då till att du får ett vattentätt och tåligt golv som håller länge.

Ett skeppsgolv är också relativt dyrt. Ett kvadratmeterpris på runt 1000:- är inte ovanligt. I gengäld får du då ett exklusivt och snyggt golv med lång hållbarhet. Kontakta oss om du vill veta mer om skeppsgolv och vad vi kan rekommendera för din bostad!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.2 May 2018