Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus

Trägolv trivs allra bäst i en relativ luftfuktighet som ligger på mellan 30-60%. Kontrollera luftfuktigheten med en hygrometer och justera med en luftavfuktare för bästa resultat!

Undvik hög eller låg luftfuktighet

I hem med för hög luftfuktighet så skapas problem i form av bakterier. Bakterier trivs utmärkt i fuktiga miljöer. Detsamma gäller för mögel, svamp och olika typer av skadedjur. Av dessa enkla skäl så bör man undvika att ha en för hög luftfuktighet och i rum som exempelvis badrum och tvättstuga bör man alltid hålla extra koll.

Trägolv som parkettgolv och furugolv tar inte endast upp vatten som spills på dem, de absorberar även fukt från luften. De mår allra bäst vid en relativ luftfuktighet mellan 30 och 60% för att materialet ska fungera optimalt.

För låg luftfuktighet är inte heller det något att eftersträva. Du kan säkerligen känna igen dig i att din hud och din kropp reagerar under vintersäsongen. Under vintern blir luften kallare och torrare - något som även syns inomhus. Detta leder till förkylningar, influensor och att exempelvis huden blir ömtåligare och mer exponerat för sprickor och narighet. Även torra ögon tillhör vanligheterna.

Detta kan på sikt också leda till problem med andningen och där astma kan komma att utvecklas. Personer som lever i hem med en alltför låg luftfuktighet kan också utveckla känslighet och lättare drabbas av allergier.

Mät luftfuktigheten inomhus och korrigera med luftfuktare

Med allt detta i åtanke så finns det således starka argument till varför man bör kontrollera luftfuktigheten inomhus. Ser man till andra saker så kan även exempelvis en alltför hög luftfuktighet skada olika ytskikt i hemmet och därigenom också komma att bli ytterst kostsamma.

hygrometer för att mäta fukt

Hur kan man då mäta luftfuktigheten? Genom att antingen investera i en hygrometer eller en väderstation. Dessa finns att köpa för en relativt billig peng.

Tänk på att att placera mätapparaturen i ett rum där du vistas mycket - sovrummet, exempelvis. Sätt den heller inte för nära ett fönster: den kalla luften som sipprar in ger ett missvisande resultat. Växter ska också undvikas att ha nära i samband med en mätning. Detta då ungefär 80 av fukten avdunstar i samband med en vattning. Se alltid till att mäta under en längre tid också - detta för att få ett rättvist resultat.

Hur kan man justera den relativa luftfuktigheten?

Genom att köpa en kombinerad luftrenare och luftavfuktare får du kontroll över luftfuktigheten i ditt hem - och en chans att korrigera denna till bättre nivåer.


Liknande artiklar

Lacka golv utan att slipa | Fräscha upp golvlacken på parkettgolv

Vitsåpade trägolv - så gör du

Slipa altan - Oljning och skötsel

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
13 Dec 2023