Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Ta bort gammal plastmatta – en guide

Har du tröttnat på hur ditt golv ser ut och vill lägga ett nytt? Det kan innebära att du har ett litet projekt framför dig och detta i form av att ta bort den gamla plastmattan. Vi ska visa hur du ska göra detta.

Att ta bort en gammal plastmatta är något som på förhand kan verka enkelt. Det gör också att frustrationen kan bli stor då man väl upptäcker att mattan i fråga är allt annat än lätt att ta bort. Man vill börja med att lägga ut det nya golvet, men just denna utmaning måste först klaras av.

Så här tar du bort en gammal plastmatta

Det första steget är att använda en kniv och skära parallella remsor - 10- 20 centimeter långa - över golvet. Nästa steg är att ta fram en spade du använder för att spackla och knacka med en hammare så att den kommer in under mattan. Dra sedan upp plastbiten. Du kan även använda dig av en exempelvis en tegelmejsel för att bryta upp mattan. Om du har svårt att få grepp med fingrarna så kan du prova att använda en tång. Så långt är det inga problem. Proceduren upprepas till dess att hela plastmattan är avlägsnad. Men, då är det också dags för del två - något som innebär det jobbiga steget för många.

ta bort plastmatta

Den andra delen handlar om att ta bort allt lim. Lim som brunnit fast och som har X antal år på nacken är inte helt lätt att handskas med. Här finns egentligen inga genvägar. Fram med en färgskrapa, ned på knä och sätt igång att rengöra golvytan från allt lim. Skulle detta - vilket inte är ovanligt - visa sig vara dig övermäktigt så kan det finnas verktyg som underlättar. En värmepistol kan med fördel användas i syfte att mjuka upp limmet och göra det lättare att hantera.

Är det en gammal matta av linoleum så finns det en speciell typ av sprit som kan användas. Linoleum las förr med ett tjärbaserat lim - spriten luckrar upp detta. Prova även med lite vatten.

Asbest - kontrollera innan

En viktig sak att kontrollera gäller för dig som bor i ett byggt under 70-talet. Asbest användes nämligen under den tiden i vissa golvlim och i synnerhet om det handlar om linoleum eller vinylgolv. Det innebär att du kan råka väldigt illa ut om du ska riva bort en sådan matta.

Det måste du kontrollera innan och bäst är att du tar bort en liten bit av mattan och lämnar den för analys. Du kan kontakta Miljönämnden i den kommun du tillhör för vidare vägledning kring hur ska gå tillväga i den frågan - och vid framtida rivning om det skulle visa sig finnas asbest i limmet.

Behöver du ta bort mattan?

Det kan faktiskt vara möjligt att sätta ett nytt golv direkt ovanpå det befintliga. Är golvet i fråga fortfarande slätt och jämnt så finns det inga egentliga problem med att göra så. Lägg ett lager med 1/4 -tums plywood-skivor över ytan - i syfte att få en jämn bas - och placera därefter det nya golvet ovanpå detta.

Nackdelen här är att det kan uppstå en ganska tydlig nivåskillnad mellan olika rum gällande golvet. Det är svårt att göra något åt och det kan innebära en risk för att någon snubblar. Märk gärna ut på något smart sätt för att förhindra detta. Tänk även på att du kanske får kapa dörrar så att de får utrymme att stängas.


Liknande artiklar

Fuktskada parkett – så lagar du golvet

Källargolv – lägg rätt golv i källaren

Lägga klickgolv – tips & råd

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
17 Jan 2024