Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Hur ofta ska man behandla en altan?

Genom att ytbehandla en altan eller ett trädäck håller träet längre. Defekterna från fukt och ytmögel minskar och tåligheten blir bättre. Om du inte ytbehandlar altanen så kommer nederbörd, sol och föroreningar att göra att träet blir grått och det blir också mer sprickor och stickor i det.

I ett obehandlat trädäck blir dessutom de naturliga rörelserna i träet större, det sväller eller krymper beroende på temperatur och väta, vilket leder till att skruvar och spikar rör sig och börjar sticka upp. En regelbundet behandlad altan är alltså bekvämare att gå på och du minskar risken att någon skadar sig på en spik som sticker upp.

så ofta ska du behandla en altan

Du bestämmer själv nivån

Hur ofta en altan bör behandlas varierar givetvis på förutsättningarna och hur träets utseende motsvarar dina förväntningar. På en plats kan trallens utseende förändras många gånger snabbare om du jämför med en annan, allt beroende på klimat. Vissa tycker att förändringarna i träet är naturliga och ger ett rustikt intryck och gör inga förändringar, medan andra störs sig på träets åldrande och vill behandla ofta.

Många yttre faktorer påverkar

Hur mycket en altan påverkar beror mycket på vilken landsända den befinner sig i, hur bister vintern är, hur högt över marken tomten ligger och om altanen ligger öppen för solljus långa tider om dygnet. Om altanen blir uttorkad bildas lätt sprickor och det samlas mer smuts vilket förfular trätrallen. Det finns gott om olika oljeprodukter som kan minska sådan sprickbildning.

För att öka livslängden på en altan bör den tvättas och oljas med jämna mellanrum, vi rekommenderar en gång om året. Pigmenterad olja kan användas om man vill behålla eller förstärka färgen. En träolja med fungicider minskar risken för påväxt av svamp och mögel.

Stort utbud av altanvirke på marknaden

Idag finns ett stort och varierat utbud av trallvirke i byggvaruhusen. Många av materialen anses vara mer eller mindre underhållsfria, men det bör tas med en nypa salt. De flesta trämaterial behöver ändå ett visst underhåll.

Det vanligaste material för altrantrall är tryckimpregnerad furu, ett relativt billigt material som rätt behandlat står emot röta på ett utmärkt sätt. 25 år kan man räkna med att en altan i impregnerad furu håller.

Men även en tryckimpregnerad trall måste skyddas mot fukt. Skrubba med en borste med vatten och såpa – en högtryckstvätt går också bra, men det gäller att använda rätt munstycke och måttligt tryck så att inga fibrer slits upp. Dessutom bör träet oljas in med jämna mellanrum för att inte torka ut.


Liknande artiklar

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Fernissade golv börjar bli populära igen

Kan man lägga trägolv på klinker?

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
8 Aug 2022