Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Miljövänlig behandling av trägolv

Trä är det klassiska materialvalet i svenska hem. Här går vi genom alternativ för en bra och hållbar miljövänlig behandling av trägolv.

Välj en miljövänlig behandling

Det har länge varit förstahandsvalet i vardagsrum och sovrum, men syns nu allt oftare även i köket och hallen. För att få golven så tåliga att de klarar fukt och hårt slitage måste du ge dem rätt typ av ytbehandling. Det är också viktigt att du väljer ett golv som tål att slipas då och då, det vill säga ett massivt trägolv.

”Att välja miljövänligt kräver vanligen en smula större arbetsinsats och noggrannhet, men slutresultatet kan bli minst lika bra som ett mindre miljövänligt alternativ”

Vill du ge dina golv ett bra ytskikt som gör dem tåliga, men samtidigt vill välja ett så miljövänligt alternativ som möjligt, finns en del metoder att välja på. Vilket du beslutar dig för är i slutändan en fråga om hur mycket tid och kraft du vill lägga ner, samt din personliga smak. Att välja miljövänligt kräver vanligen en smula större arbetsinsats och noggrannhet, men slutresultatet blir minst lika bra som ett mindre miljövänligt alternativ. I slutändan handlar det ju om att ge golven ett långt liv, och de metoder vi presenterar här är väl beprövade och har använts på svenska golv i generationer.

miljövänlig behandling av trägolv

Såpskurade golv – klassiker återigen på frammarsch

Ett klassiskt skurgolv känner de flesta svenskar igen, men få av oss har haft privilegiet att bo i ett hus eller lägenhet med ett äkta skurgolv. I och med att allt fler får upp ögonen för miljötänk och långsiktighet i heminredningen, upplever skurgolven nu dock en renässans. Ett skurgolv är ett obehandlat golv av gran eller furu, som genom slitage och skurning ges en vackert ljus, hård och tålig yta. När man skurar använder man sig av såpa och kallt vatten. Det är viktigt att vattnet är kallt, annars blir golven grå.

Såpskurning är definitivt ingen quick fix – det tar många, många skurningar innan golvet fått det utseende och tålighet som man vill uppnå. Däremot blir golvet lättare att hålla rent och underhålla efter varje skurning. Innan du tar golvet i bruk bör du skura det åtminstone fem gånger. Därefter upprepar du behandlingen så ofta du orkar, men åtminstone en eller två gånger om året. Efter redan några år har du ett tåligt och allt vackrare golv som dessutom blir allt lättare att hålla rent.

Måla golven med linoljefärg

Att måla golven med linoljefärg är miljövänligt samtidigt som det ger ett mycket dekorativt golv som också är slitstarkt. Träet kan andas vilket ger det lång livslängd. När du vill bättra på färgen behöver du inte slipa bort den gamla utan kan måla direkt på den, vilket så klart spar tid.

Det allra viktigaste att tänka på när du målar med linoljefärg är att stryka så tunna lager som möjligt. Detta för att färgen annars får svårt att torka. Färgen har en så pass hög pigmenttäthet att den täcker bra även med ytterst tunna strykningar. Ungefär tre strykningar brukar vara lagom för ett golv, men då gäller det att du låter färgen torka minst ett par dygn mellan strykningarna.

Hårdvaxolja – vackert och tåligt

En modernare väg till ett slitstarkt och vackert golv är att använda hårdvaxolja. Här finns det mer och mindre miljövänliga alternativ, välj en olja som är tydligt miljömärkt och rekommenderas av miljöorganisationer.

Hårdvaxolja kombinerar oljans vackra yta och sköna känsla med vaxets skyddande ytskikt. Oljan tränger ner i träet och skyddar det inifrån, samtidigt som vaxet lägger sig ovanpå och förseglar golvet. Ett hårdvaxoljat golv fungerar i alla rum i lägenheten eftersom det både är skönt att gå på och tål fukt och hårda tag.

Läs mer om hur just vi arbetar med miljön under vår miljöpolicy!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.31 Mar 2024