Kan man återbruka ett gammalt trägolv? I en tid då miljön står i fokus så söker många vägar att bidra till en bättre värld. En stor del i detta handlar om att gå tillbaka till rötterna. Snarare än att köpa nytt så vill folk i gemen idag återvinna, reparera och investera i hållbara föremål. Det är något som definitivt gör skillnad: vår överdrivna konsumtion sliter på hela vår miljö.
I många fall så är det här tankesättet dessutom väldigt lönsamt. Både rent ekonomiskt och rent estetiskt. Få exempel blir lika tydliga som då det handlar om golv och om detta ska vi skriva om här. För, ser man till äldre trägolv så finns det väldiga fördelar med att förädla ett sådant snarare än att riva ut det. Vi tittar närmare på några av dessa fördelar:
- Billigare. För att fräscha upp ett äldre trägolv så krävs egentligen bara två saker: en golvslipning och en ytbehandling. Ingen av dessa är särskilt kostsamma och de går dessutom att kombinera. Detta dels genom att man anlitar en och samma firma för att sköta båda detaljerna och dels genom att använda rot-avdraget för hela paketet. Rot-avdraget möjliggör en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden. Nästan oavsett vilket golv du väljer i butik så kommer det att kosta avsevärt mycket mer än vad en golvslipning gör.
- Vackrare. Ett äldre trägolv är vackert. Det är det översta lagret som är slitet - skönheten ligger, så att säga, latent under. Trä lever och det är ytterligare en detalj som talar för en golvslipning framför ett nytt golv. Det nya golvet kommer att svälla, röra på sig, krympa och förflytta sig i sidled under en tid. Den proceduren är redan avklarat för det äldre golvet vars patina har kommit fram och där alla små detaljer och personlighet trätt fram. Du får, helt enkelt, ett unikt golv som hittat sig självt.
- Ett roligare projekt. Att förädla ett äldre golv är roligt. Man ser ett resultat nästan direkt och man ser dessutom att projektet gör nytta - detta sett till miljön och klimatet. Det tar inte särskilt lång tid att slipa upp och ytbehandla ett golv och det är något som man sällan ångrar. Du blir nöjd - både med ditt eget bidrag till en bättre värld och med det resultat du sätter dina fötter på.
Kan man hitta ett golv att återbruka?
Det äldre golvet kanske inte finns i din bostad utan någon annanstans? Kort sagt: kan man återvinna ett golv genom att riva upp det, flytta det och lägga in det i den egna bostaden? O ja. Det är fullt möjligt och den enda svårigheten är att hitta golvet i fråga.
Man får vara lite på tå i det här fallet. Golv byts ut med jämna mellanrum och håller man koll så kan man också lyckas hitta ett golv som går att återvinna. Ser man att det exempelvis ska ske en rivning av ett äldre hus så kan man med fördel ta kontakt med både ägare och rivningsföretaget och se över om det finns en möjlighet att lägga beslag på golv - och annat intressant material som annars enbart skulle kasseras.
Man kan även skapa bevakningar på Blocket och se om det läggs ut äldre golv i samband med renoveringar. Det brukar innebära att man får dessa gratis mot att man hämtar det, eller att man får betala en liten nätt summa. Oavsett vilket så är det ofta en lukrativ affär.
Ett annat tips är att man håller sig väl med personalen på återvinningscentralen där man bor. Många golv som hamnar där har ofta potential och delar som definitivt kan användas i flera år framåt. Det roliga med detta är att du får ett golv med en historia och en proveniens. Du kan berätta om var golvet funnits och ge dina gäster en intressant historia om hur golvet i fråga - eller delar av det - hamnade i din bostad.
Kontakta en firma inom golvslipning
Att återbruka ett golv kräver kunskap. I många fall så tjänar man på att anlita ett företag snarare än att ge sig i kast med projektet själv. Dels så kan det uppstå problem i samband med att golvet ska läggas in. Äldre golv läggs ofta in med lite annorlunda metodik än nya golv - det kan exempelvis saknas klickfunktion. För att få golvet på plats så krävs det erfarenhet, kunskap och rätt verktyg. Även vid slipningen och ytbehandlingen så kan professionell hjälp vara den bästa lösningen.
Man kan slipa själv - men då krävs det också viss kunskap av hur man hanterar en slipmaskin utan att golvet tar skada. Något som kanske låter enkelt rent teoretisk, men som i praktiken - för många - visat sig vara betydligt svårare. Att köra en maskin som skakar, som lever om, som rycker och som väger närmare åttio kilo är, helt enkelt, inte det lättaste. Ytbehandlingen är det sista som sker och som sätter pricken över i:et. Tipset är att du inkluderar även den i tjänsten från golvföretaget.
Oavsett den totala kostnaden så kommer du att tjäna rejält på att ta hjälp framför att köpa ett nytt golv och lägga in det. Väljer du professionell hjälp så får du ett äldre golv att se ut som ett nytt - till en bråkdel av priset och där du dessutom bidragit till en bättre miljö. Återbruk är något som gör skillnad!
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd