Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Fernissade golv börjar bli populära igen

Fernissade golv är ett bra exempel på hållbara alternativ från förr som förts in i vår moderna tid. Här kan du läsa tips om denna typ av golv.

Fernissa golv

Dessa golv hade sin storhetstid från 1900-talets början fram till 1930-talet. En anledning till att golvet blev populärt handlar om industrialiseringen. I och med att man numera kunde tillverka plankor som var av samma storlek, samma bredd, tjocklek och bredd så kunde man också lägga in golv som blev jämna och behagliga att gå på. Det i sin tur födde högre krav på estetik och fernissans egenskaper la sig väl i linje med dåtidens krav.

Ett fernissat golv gav en murrigare färgskala där de tidigare färgerna - rosa, gult, grått och vitt - fick en direkt motpol. Nu ville man att det skulle synas att det handlade om trä - tidigare ville man snarare dölja materialet. Fernissa - särskilt linoljefernissa, bruten i bärnstensbrun - plockar fram träets unika egenskaper, personlighet och gör att ådringarna framträder snarare än döljs. Vi skämdes inte längre för våra inhemska träslag som furu och gran: vi ville istället visa upp de vackra egenskaper som träslagen i fråga förde med sig.

Det var dåtidens melodi - och det är en rytm som alltså är tilltalande även idag.

Så fernissar du golvet

Att fernissa att golv är inte speciellt svårt. Man arbetar alltid i träets riktning och jobbar med max tre plankor i taget - från vägg till vägg. Fernissan stryks tunt och den första strykningen ska ske med en förtunnad fernissa - 10% terpentin. Den andra strykningen är en klassisk upprepning - 10 % terpentin och med ett tunt lager. Den tredje strykningen - den sista - ska även den vara med förtunnad fernissa, men denna gång med 5% terpentin. Använd en flat lackpensel av lämplig storlek.

Att strykningen ska vara i tunna lager skiljer sig mot hur man kan tillåta sig att arbeta med exempelvis lack. Dessa både ytbehandlingar påminner om varandra - det kan till och med vara svårt att dra en riktig linje dem emellan. Förenklat kan man säga att fernissa är en klarlack; en färglös lack. Detta medan lack i modern tappning är lite mer härdat; något som ger bättre skydd - men även mer arbete. Det senare förklaras av att modernt lack måste slipas bort om det ska kunna förbättras. Fernissa har fördelen i att man hela tiden kan stryka på nya lager om man vill bättra på intrycket av golvet.

Det man emellertid ska tänka på är att den första strykningen kräver ett slätt, jämnt och fint golv. Där kan man med fördel anlita en firma för en golvslipning för ett perfekt resultat - det är en tjänst som inkluderas i Rot-avdraget; något som gör det väldigt prisvärt. Du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Idag, ska tilläggas, finns även möjligheter att utföra dammfria slipningar. Något som, naturligtvis, ger ett betydligt enklare projekt sett till hur mycket för- och efterarbete som sparas in.

Om vi fortsätter med förklaringen kring hur man ska fernissa golvet så är temperaturen avgörande. För låg temperatur kommer att göra det omöjligt att stryka tunna lager. Därför är det ett projekt som bäst görs under en lite varmare årstid - eller med högre spjäll på de radiatorer som finns i hemmet. För varje lager som stryks så blir golvet mörkare. Det är något som öppnar för den egna kreativiteten och experimentlustan: vill du ha ett mörkare golv så är det bara att stryka på ett extra lager av fernissa.

Stryk på nya lager med jämna mellanrum

Det du får räkna med - och som ytterligare en skillnad mellan fernissa och lack - är att ditt golv kommer att slitas fort. I synnerhet gäller detta där du går - eller står - ofta. Detta innebär att du får vara beredd att lägga på nya lager med jämna mellanrum. Men, det är å andra sidan inte ett alltför ansträngande projekt. Då och då kan du också med fördel kontakta en golvslipare för att se över om det kanske är dags för en omstart - en ny slipning - och därefter sätta igång med nya lager av fernissa.

Klart står att denna lösning gav ytbehandling blivit väldigt tilltalande och att det är väldigt lätt att förstå varför: du får ett snyggt golv där träets naturliga egenskaper träder fram på ett väldigt tilltalande sätt och där du hela tiden kan förbättra ytan. Ett bra val. Välkommen tillbaka till 1900-talets början!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
6 Jul 2020