Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Golvslipning | Så målar du ett slipat golv

Har du ett gammal skabbigt och slitet trägolv som är i behov av lite omtanke? Här berättar vi lite om vad du ska tänka på och vilka möjligheter.

"Ett målat trägolv är relativt problemfritt att hålla rent. Dessutom kan det bli riktigt snyggt om man matchar färger mot rummets golv och övriga inredningar."

Den vanligaste varianten när ett trägolv ska målas är färg av akrylat eller alkydolja. En lite mer grön och miljövänlig variant är linoljefärg, som också fungerar bra. De flesta tillverkare har idag speciella golvfärger som har mycket starka täckande kvaliteter. Här berättar vi hur man gör när man ska måla sitt trägolv med en vattenburen akrylatfärg, en färg som är lätt att få tag på hos färghandlare och på byggvaruhus.

Inled med en ordentlig tvättning

Det är självklart att inleda med att tvätta golvet. Använd målartvätt, torka av med en mikrofiberduk och se till att även rengöra golvlisterna. Därefter kan du skölja rent med vatten och en tvättsvamp.

När det nytvättade golvet har torkat så kan man skrapa och ta bort eventuellt löst sittande färg och ojämnheter. Därefter ska man slipa golvet för att färgen ska få bra fäste. Handlar det om ett lackat golv så måste det slipas tills det blir fullständigt matt. En golvslipningsmaskin går bra, men ofta kan man få till ett lika snyggt och mer levande resultat om du slipar golvet för hand. Ett verktyg för slipning med ett förlängningsskaft är ett bra redskap, med ett sådant kan du slippa stå på knä. När du har slipat så måste allt damm bort. Dammsug noga, glöm inte de nedre delarna av väggarna och lister.

Kvistlack ger ett snyggt intryck

Kvistar i golvet bör täckas med så kallat kvistlack, på det sättet lyser de inte igenom den nya färgen. Ojämnheter i golvet kan jämnas ut med hjälp av snickerispackel. Skydda listerna med maskeringstejp innan du börjar måla.

När du målar golvet så blir resultatet bäst om du inleder med en grundlig grundmålning. Använd en anpassad grundfärg, som dock bör vara utspädd med 10 procent lacknafta.

Inled målningen längst in i det bortresta hörnet och måla i träets längdriktning. Använd helt en roller med förlängningsskaft på de platser där det fungerar, då blir arbetet betydligt mer bekvämt och smidigt. När grundfärgen torkat ordentligt målar du med täckfärg en eller två gånger. Kontrollera gärna tillverkarens rekommendationer om du är osäker på hur målningen ska genomföras.

Vi slipar ditt golv med korrekta hjälpmedel.
12 Feb 2018