Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Golvslipning | Snabb guide om hur man slipar trägolv

Här berättar vi lite om hur det går till att slipa ett golv, steg för steg.

När man ska genomföra en golvslipning är att välja ett bra slippapper. Väljer man för grovt papper så slipar du bort mycket i onödan och det kan även bli svårt att få bort slipspåren från det nyslipade golvet. Med för fint papper så tar det lång tid och papperskostnaderna blir onödigt höga. Dessutom blir det svårt att lackera eller olja golvet på ett lyckat sätt om man inte får bort slipspåren.

En golvslipningsmaskin kan man hyra på byggvaruhus, men även hos företaget som är specialiserade på att hyra ut slipningsmaskiner. Men man behöver även en kantslip som komma tätt intill hinder och slipa under rör.

Slå ner alla spikar och skruvar

Innan man börjar slipa är det dessutom mycket viktigt att alla spikar och skruvar har slagit ned ordentligt, annars kommer slippapperet att förstöras.

Ett vanligt misstag som folk gör vid golvslipning är att man byter till ett för fint slippapper i ett för tidigt stadium. Det blir mycket dyrt i och med att måste använda så mycket papper. I början går det oftast bäst med grövre slippapper, som är effektivast. En golvslipning för givetvis golvet snyggare, men det finns flera skäl att slipa golvet. Det blir lättare att sköta, du behöver lacka mer sällan och sparar pengar på det sättet. Detta beror på att grova slipspår slukar helt enkelt väldigt mycket lack.

Viktigt att förbereda ordentligt

Förberedelserna är givetvis mycket viktiga innan man ska slipa ett golv. Börja med att tvätta ordentligt, även i springorna. Slipa inte ner smuts i träet!

Slipa även bort rester från lim och spackelmassa, det riskerar att fastna och förstöra papperet. Se till att dammsäkra andra rum i huset, även om man använder en så kallad dammfri maskin så blir det alltid en viss mängd slipdamm. Detta har en viss förmåga att tränga in i stort sett överallt.

När alla förberedelser är klara är det bara att börja slipa. Kolla golvet och välj slippapper. Börja sedan med att slipa längs kanterna med kantslipen. I hörnen och vid olika hinder kan det vara ett måste att använda en trekantsslip.

Viktigt att maskinen är i rörelse hela tiden

När du sedan slipar med den stora maskinen är de viktigt att den ständigt är i rörelse. Minsta stopp kommer att göra att det blir märken. Efter de första vändorna försvinner lacken och därefter är det viktigt att man arbetar systematiskt för att golvet ska bli jämnt. Du kör sedan med det grova papperet kör du det antal vändor som behövs för att få golvet plant och slätt. När lacken är borta och alla jack och skador är ett minne och blott. Men det fortfarande kvar många smalare slipspår som kommer att suga åt sig smuts och vatten. Därför är det ett måste att slipa även med finare papper. Det fungerar inte med några genvägar, ta ett papper i taget, finare och finare.

När detta är klart så ska även kanter finslipas och när du tycker att ditt golv har nått den nivå du önskar så är det bara att städa upp och förbereda oljning eller lackning.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.24 Apr 2018