Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Ytbehandling | Olja, lack eller hårdvaxolja

Efter en golvslipning behöver man ytbehandla trägolvet. Men vilken ytbehandling ska man välja efter golvslipningen? Här hjälper vi dig att hitta rätt i det stora utbudet av ytbehandlingar av golv. 

Lack

Lack lägger sig ovanpå träet och skapar en skyddande yta. Nästan alla typer av trägolv kan behandlas med vax, men till vissa sorter är hårdvaxolja. Lack är det mest slitstarka alternativet när det handlar om att behandla slipade trägolv. Lack kan få i en mängd olika utföranden beroende vilken stil och känsla som man eftersträvar. Ett lackat golv är i princip underhållsfritt och mycket lättstädat. En nackdel med lackbehandling är att det är svårt att åtgärda tryckskador.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja impregnerar trägolvet samtidigt som den skapar en yta som skyddar. Man kan förenklat säga att hårdvaxolja är ett mellanting mellan olja och lack. Man kan behandla nästan alla typer av trägolv med hårdvaxolja. Tropiska träslag ska man dock vara försiktig med. Hårdvaxolja är mycket slitstark och ger ett bra skydd mot vätska och andra former av spill. Denna golvbehandling passar mycket bra i exempelvis kök och hall där slitaget är större än i ett vardagsrum.

Hårdvaxolja gör att golven påminner om oljade trägolv utseendemässigt. Den finns i ett flertal olika grader av glans. Kan kombineras med pigmenterad olja för att ge träet en annan nyans. Ett trägolv som är behandlat med hårdvaxolja bör underhållas regelbundet, förslagsvis vart tredje år.

Olja

Olja tränger ner i träet och täpper till porerna. På det sättet bildas ett starkt skydd mot slitage, kemikalier och fukt samtidigt som golvet får andas. De flesta typer av trägolv kan oljas, det gäller bara att hitta den rätta oljan till rätt golv. Den tar åt sig mer smuts än lack, därför kan det vara lämpligt att olja in mörkare träslag. Olja ger ett visst skydd, men bildar dock inget skyddande laget som lack gör. Men om man polerar ytan efter inoljning så får den en högre tålighet.

Utseendemässigt så skapar olja ett varmt och levande trägolv. Färgen och träets ådror lyfts fram på ett vackert sätt, och man kan även ändra nyans med hjälp av pigmenterade oljor. Ett oljebehandlat trägolv måste underhållas regelbundet, särskilt i början. Hur ofta beror på slitaget. En nackdel med oljade golv är just kravet på underhåll och att de ofta är svårstädade.

Lut

Lut motverkar den gulningsprocess som ofta drabbar trägolv på lång sikt. Det finns idag två typer av lut på marknaden, traditionell och en ny variant med lägre ph-värde. Lut är bäst anpassat för furu- och grangolv. Det tillför inget skydd och behandlingen måste därför kombineras med en skyddsbehandling av exempelvis såpa, olja eller hårdvaxolja. Lut motverkar gulningsprocessen och du kan med hjälp av den skapa ett klassiskt skurgolv. Hur mycket underhåll som krävs beror helt på vilken annan ytbehandling du väljer.

Såpa

Såpa tillför inget skydd, men det byggs upp en skyddande yta med tiden när golvet skuras och slits. Ju längre man behandlar det med såpa, desto tåligare blir det. Det är detta som i folkmun kallas skurgolv. Detta fungerar endast på furu- och grangolv. Ädlare träslag kan missfärgas av såpan.

Utseendemässigt blir ett såpagolv varmt och levande och blir bara snyggare med åren om det sköts på rätt sätt. Det ska underhållas när smutsen fastnar i golvet och det är svårt att få det rent. En såpning per år är en bra tumregel. En nackdel med ett såpaskurat golv är att det är känsligt mot fett och fukt, i alla fall i början.

Vi förvandlar ditt slitna golv till ett nytt för en bråkdel av kostnaden!
10 Jan 2018