Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Hur ska man välja matta?

En matta är en väldigt snygg inredningsdetalj som kan höja både intrycket av golvet och den övriga interiören. Mattan ger även ett bra skydd och skonar golvets yta från spill, från tappade föremål och från exempelvis lekande barn. Kort sagt: ett golv blir komplett genom en matta. Frågan är bara hur man ska välja matta?

Helt enkelt är det inte. Det finns många olika parametrar att ta i beaktning. En matta ska höja och lyfta fram andra delar av inredningen. Att lägga ut en matta under exempelvis soffbordet eller under matbordet ramar in och skapar tilltalande zoner i rummen i fråga. Det ger mer personlighet och spänning.

Men, man ska även tillägga att mattor är dyra och att det handlar om en investering. Det handlar om ett val som måste vara genomtänkt och väl förankrat inom sig själv. Vi tänkte gå igenom lite hur man ska tänka för att lyckas.

Allmänna tips om mattor

Det viktigaste rådet - och det vanligaste misstaget som syns i privata hem - är att man köper en större matta än vad man tänkt sig. Låt mattan ta plats och låt den synas! Mattan ska ha en egen identitet och inte gömmas under bordet, soffan eller sängen. Se till att mäta ut ordentligt innan du köper - och ta lite höjd för måtten. Var inte rädd för att mattan kommer att ta över rummet. Det andra alternativet - att den knappt syns - är värre.

En viktig sak för att skapa harmoni är att jobba mer ton i ton gällande färgskalorna i rummet. Har du ett trägolv så kommer den matta du väljer att passa in nästan oavsett kulör och mönster. Där är det övriga rummet som du ska matcha mot. Gå mot exempelvis en ljusare färgskala mot en mörkare sådan och hitta liknande färger som fångar upp mattan.

Har du en ljusgrön matta under soffa/soffbord så kan du med fördel fånga upp den kraften genom att välja soffkuddar i samma färgskala. Detsamma i sovrummet: matcha gärna överkast och/eller kuddarna mot färgen på mattan. Hitta röda trådar att följa!

En matta bromsar flödet och ger lugn

Man talar mycket om Feng Shui i vår stressade värld. Faktum är att mattor är en viktig del i denna österländska filosofi. Idag i synnerhet då många vill skapa ett större flöde genom sina bostäder och låta rummen flyta in i varandra. Tydligt sett genom öppna planlösningar där kök och vardagsrum smälter samman till en helhet.

Där behöver man mattor som bromsar upp flödet och skapar lugn och harmoni. En vägg som inte syns, men som gör en enorm skillnad för hur en bostad upplevs. Mattor är nästan lika viktiga som belysningen för att skapa personlighet, lugn och harmoni.

Trender för mattor

Mattor finns i alla tänkbara material, färger och former. Det är bra, men det kan naturligtvis även skapa vissa problem sett till att det stora urvalet kan ställa till det. Vilken matta ska man välja? Vi tänkte gå igenom några av de trender gällande mattor som syns idag. Förhoppningsvis kan det leda till att du hittar den matta som passar bäst i ditt hem och på de golv du har där.

  1. Skandinavisk stil. Sverige och Danmark är de länder som tydligast representerar den Skandinaviska Designen som rönt sådan enorm framgång över hela världen. Strama lösningar, sobra och raka linjer och naturliga färger och material ger elegans och tidlösa hem. Mattor är inget undantag. Naturliga mattor i bomull, jute eller ull är en tydlig trend idag.
  2. Stora mattor. På samma sätt som vi vågar använda mer färg som uttrycksmedel i våra hem - på golv och väggar - så gör vi det även i form av kreativa lösningar för mattor. Större mattor är idag vanliga och gärna då måttbeställda sådana - som verkligen tar plats. Färgerna är väl tilltagna: mörkare blått, mörkare grönt eller varför inte en explosiv gul ton. Vågar man så vinner man!
  3. Viskosmattor. Viskos brukar benämnas som konstsilke och det är ett material som verkligen passar för mattor. Här ligger skönheten i betraktarens ögon. Beroende på var man står i ett rum så blir intrycket olika. Grått, beige och grönare toner är de färgval som är mest trendiga gällande viskos. Ett bra val för vardagsrummet!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
1 Dec 2020