Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Kan man slipa sitt eget golv för hand?

Att slipa ett gammalt trägolv är nästan alltid att föredra framför att byta ut det. Frågan här är om man kan välja att slipa golvet för hand eller om det krävs maskiner?

Krävande att slipa golv för hand

Faktum är att gamla trägolv nästan aldrig brukar behöva bytas ut, eftersom de oftast består av massivt trä som kan slipas om otaliga gånger. Bara om ett golv har fått irreparabla skador som inte går att laga (och det är mycket som går att laga, tro oss!) kan man behöva byta ut det, eller om man vill byta till en helt annan typ av golv. Annars kan man alltid göra golvet som nytt igen genom att slipa det och ytbehandla. Med ytbehandling kan man göra mycket med ett golvs utseende, till exempel göra det ljusare eller mörkare eller till och med färga in det.

”Visst går det att slipa ett trägolv för hand, men det är ett enormt hårt och stort arbete, och ingenting vi rekommenderar”

Det krävs dock en del jobb med att slipa ett golv och sedan ytbehandla det. Det handlar om att få bort befintligt ytskikt och sedan slipa en bit ner i träet så att det får en jämn och fin yta. För att åstadkomma detta slipar man golvet flera gånger och använder ett finare och finare sandpapper. Så för anknyta till frågan i rubriken; visst går det att slipa ett trägolv för hand, men det är ett enormt hårt och stort arbete, och ingenting vi rekommenderar.

slipar golv för hand

Det är inte värt besväret

Att slipa ett golv för hand är att jämföra med att tvätta fasaden med en tandborste. Visst går det, men frågan är vad man vinner på det i slutändan. Ett trägolv måste slipas minst tre gånger, och bara att slipa en kvadratmeter för hand tar minst en timme. Ett golv som ska slipas är sällan mindre än 20-30 kvm. Teoretiskt skulle man kanske kunna vara tio personer som stod på knä i några dagar och slipade hela golvet, men tjänar man inte mer på att gå till jobbet och arbeta och hyra en slipmaskin för pengarna?

Att slipa ett helt trägolv för hand gör att man sliter ut knän och händer. Är det värt alla förlorad tid, alla valkar och skrubbsår, för att tjäna ett par tusenlappar? Självklart inte. Hyr en golvslipmaskin i stället och gör jobbet på en dag. Moderna golvslipmaskiner är relativt lätta att manövrera när man väl fått in tekniken, och ofta får man med en mindre kantslip på köpet, för att slipa intill väggar och runt hörn.

Vi hjälper dig med golvslipningen

Tycker du att det verkar krångligt att manövrera en stor golvslipmaskin kan du alltid be oss om hjälp. Vi slipar dina golv helt dammfritt och ger det en ny ytbehandling på ett par dagar. Vi använder oss av den modernaste utrustningen som gör att golvslipningen både går fortare och låter och dammar mindre. Det finns alltid en viss risk att man skadar ett trägolv om man inte vet hur en slipmaskin ska manövreras, så det kan helt klart vara en god idé att ta in erfarna golvslipare. Det kan för övrigt sägas om att slipa golvet för hand också – det är lätt att det blir ojämnt.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.16 Jan 2019