Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Måla betonggolv - så gör du

Måla betonggolv - så gör du. Betonggolvet har slagit igenom stort under senare år. Det är ett tacksamt golv sett till hårdhet och därigenom det minskade slitaget som skapas. Men, det är också ett kallt golv. Både sett till känslan - kalla fötter på ett kallt betonggolv - och sett till det rent interiöra. Betong skapar en kylig atmosfär som många inte räknat med. Hemmet känns sterilt, kallt och opersonligt snarare än varmt och inbjudande.

Lyckligtvis så kan man förändra det intrycket genom att måla betonggolvet. Vi tänkte visa hur man ska göra detta. Det här gäller för övrigt inte enbart för betonggolv i privata hem. Det är direkta tips som även exempelvis företag och fastighetsägare kan använda sig av. Vad sägs om att skapa en lite mer personlig och välkomnande atmosfär i trapphuset, i garaget eller i de allmänna utrymmen som finns?

Det kan även vara en sund idé att måla om betonggolvet i källaren. Många privatpersoner idag går omkring med drömmar om att förändra - inreda - sin källare. Att måla ett betonggolv kan göra en enorm skillnad för hela intrycket och värma upp utan någon vidare ansträngning. Det går utmärkt att addera exempelvis mattor för att slippa kylan snarare än att lägga ett nytt golv ovanpå - som ökar risken för fuktskador och mögel.

Så här målar du ett betonggolv

Det första steget är att veta att golvet ska härda. Är det ett nyligt lagt betonggolv så måste det härdas innan man kan börja måla det. Ett obehandlat betong ska härdas i - minst - en månad innan det kan börjas målas. Det är viktigt att veta - särskilt för de som följt de nya trenderna och alltså precis hakat på den nya vågen gällande betonggolv. Vänta och låt golvet härda!

Hur vet du att golvet är redo? Ett tips är att skrapa lätt med en skruvmejsel på ytan. Släpper ytskiktet så kommer fler åtgärder att krävas innan du kan måla. Ytskiktet måste i så fall avlägsnas genom A) en slipning eller B) genom en betning med saltsyra och vatten. Inget av dessa alternativ bör du genomföra på egen hand. Ta professionell hjälp med detta. Efteråt måste golvet rengöras noggrant och fuktigheten måste kontrolleras. Det senare sker enklast med hjälp av en fuktighet och riktmärket är att golvets relativa fuktighet ej ska överstiga 90%.

Handlar det om ett äldre, redan målat, betonggolv så ser stegen för att måla om det ut enligt följande:

  1. Välj färg. Känn in rummet först och välj kulör med omsorg. Vitt är alltid gångbart och har många fördelar i att det gör upplevelsen av ett rum större. Det är även en tacksam färg att ha som bas i en inredning. Tänk dock på att vitt visar upp smuts och damm tydligare samt att fläckar kan synas - och vara svåra att få bort. Valet är ditt att göra - färg för betong finns i alla tänkbara kulörer. Det går även att addera exempelvis färgflingor som ger ett lite roligare golv. Värt att fundera på.

  2. Skrapa. Som vid all målning så krävs det ett gediget grundjobb innan man kan påbörja själva måleriet. Använd en stålborste och gnugga bort all gammal färg. Därefter tvättar du bort all smuts med hjälp av vanlig målartvätt. Skulle det handla om målning av ett hårt smutsat golv - exempelvis i ett garage - så kan du med fördel välja att använda en fettlösare. Den tar bort exempelvis olja, vax och andra fetter på ett effektivt sätt. Kom även ihåg att rengöra med vatten efteråt.

  3. Slipa. Slipningen ska ske med 180:s slippapper och här krävs det en gedigen insats som följs av en noggrann rengöring: golvet ska vara fritt från slipdamm.

  4. Måla. Äntligen dags för det roliga. Följ instruktionerna som finns på färgburken gällande antal strykningar och torktid. Var alltid noga längs med kanterna och använda gärna en pensel där samt i hörnen. Måla dig mot en utgång (givetvis) så att du inte fastnar. Låt torka och njut av den nya atmosfär du skapat!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
9 Oct 2020