Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Massiva trägolv eller parkett – senaste trenderna inom trägolv

Står man inför att lägga ett nytt golv så råder vi att man tänker lite mer långsiktigt. Det handlar om att man kanske ska göra det en gång i livet (sett till att man sköter det rätt, slipar det med jämna mellanrum och inte råkar ut för några allvarliga skador). Rent generellt så kan man därför kosta på sig att dels investera i ett lite dyrare golv och dels också ta hjälp av en golvläggare. Man får, helt enkelt, bättre valuta för pengarna i form av ett mer hållbart golv genom detta.

ljusa plankor

Som ett andra steg så ska man även se till vilke typ av rum golvet i fråga ska läggas i samt i vilken villa/lägenhet. Smaken är en sak - ett golv ska passa in och här kanske det inte är någon god idé att lägga en stavparkett i en vindsvåning då en sådan ofta kräver ett mer rustikt golv sett till den övriga interiören. Att följa trender är en sak; men man bör främst se till vilket typ av boende det handlar om.

Tänk på hur och hur ofta rummet används

Gällande val av golv så bör man vara medveten om att hall- och barnrum ofta har ett högre slitage och att man kan tjäna på att lägga ett hårdare, mer tåligt golv i dessa rum. I ett barnrum så kan ett fanergolv vara ett väldigt bra alternativ. Just fanergolv är hårt, tåligt och snyggt - men det har en nackdel i att det inte går att slipa.

Två golv som däremot går att slipa och som därigenom har en längre livslängd gäller parkett och massiva trägolv. Två golv som tillhör de vanligaste och som vi tänkte titta lite närmare på här. Vi tänkte nämligen titta på vilka för- och nackdelar som respektive golv för med sig samt om det finns något som man bör vara medveten om innan man gör sitt val.

Parkettgolv

  • Fördelar: Tack vare tillverkningen så är exempelvis en lamellparkett mer formstabilt. Trä är ett levande material som påverkas av temperaturskillnader och just den här typen av golv “rör sig” inte lika mycket. Det bildas mindre glipor än vid ett massivt golv. Golvet är stabilt, det finns i massor av olika utföranden och det kräver inget särskilt underlag för att lägga på plats. Är det plant så går det också att lägga. En annan fördel är att det är lätt att lägga ett parkettgolv - åtminstone om man väljer en klickvariant.
  • Nackdelar: Tål inte vatten så bra; något som kräver rätt typ av ytbehandling. Se även till att skura golven “torrt” och använd mindre vatten än vad du är van vid - något som för övrigt gäller vid alla typer av trägolv.

Massiva trägolv:

  • Fördelar: massiva trägolv har en lång livslängd och de är extremt vackra. Dessutom går de att förändra genom nämnda slipning samt genom målning. Ett massivt trägolv av ek kan hålla i upp till 50 år och är en investering - både sett till livslängd och sett till den rena, varma estetik det för med sig.  

  • Nackdelar: Golvet rör sig vid temperaturskillnader och det kan innebära att det bildas glipor mellan plankorna. Ett massivt trägolv kräver ganska stort underhåll - både slipning och ytbehandlingar.

Gemensamt mellan båda dessa typer av golv är att städning är väldigt viktig. Man måste dammsuga och man måste skura golven med stor regelbundenhet. Till detta ska vi även säga att möbeltassar, mattor - i synnerhet en hallmatta - och andra små skydd nästan är ett måste.

Senaste trenderna inom trägolv

Som vi sa ovan så ska man kanske inte fästa så mycket fokus på vad som gäller rent trendmässigt. Först och främst så ska man se till att det golv man väljer passar det hus man bor i. Men visst finns det trender att snegla mot.

Ett exempel på en sådan gäller det borstade trägolvet som ger ett golv som till ytan påminner om ett plankgolv från 1700-talet. Det är något som verkligen passar i exempelvis en vindsvåning där man vill ha ett modernt, men ändå rustikt, golv.

Andra trender för trägolv gäller ytbehandling med färg samt att måla golven i fråga. Det kan vara ett väldigt bra alternativ sett till att man kan slipa golvet den dagen man tröttnat på färgen i fråga.

 

K3 Golv har bred och omfattande kompetens inom bygg och entreprenad!20 Nov 2017