Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Släpp loss kreativiteten med ett målat trägolv

Släpp loss kreativiteten med ett målat trägolv! Har du tröttnat på ditt gamla trägolv och känner att det är dags för en förändring? Det är något som inte alls är ovanligt. Trägolv slits och har en förmåga att låta åldrandet ta ut en ganska hög tullavgift. Man ser nästan direkt om ett trägolv behöver lite kärlek: golvet blir matt, det blir slitet och det ser smutsigt ut - även om man nyligen städat. Ett äldre trägolv behöver emellertid sällan bytas ut. Det finns andra åtgärder som både blir bättre och som är roligare att utföra. Att måla är ett exempel på detta.

Att måla ett trägolv är ett säkert sätt att ge golvet ett nytt liv, en ny karaktär och samtidigt skapa en enorm förändring i hela rummet där golvet ligger. Gällande det senare så är det inte många som tänker på vilken roll golvet egentligen spelar i design och inredning. Ett gammal, slitet golv kommer att påverka intrycket av bostaden. Detta oavsett vilka möbler man har och hur man väljer att placera dessa.

På samma sätt, fast tvärtom, påverkar ett uppfräschat golv intrycket. Det skapar en mer spännande atmosfär, det ger en känsla av renhet och det ger en fräschör till hela rummet. Att underhålla golvet är A och O om man vill ha ett snyggt hem.Byt inte ut trägolvet om alternativ finns

Det absolut sista man ska göra är att byta ut ett äldre trägolv. Det är den sista utvägen och den absolut dyraste - i många fall även den som ger sämst resultat. Hur kan ett nytt golv ge ett sämre resultat än ett äldre? Det säger vi av den enkla anledningen att trä är ett levande material och det innebär att ett golv behöver tid - lång sådan - innan det, så att säga, hittat sin egen personlighet.

Trä rör på sig, det krymper, det sväller och rör sig i sidled beroende på vilken temperatur och luftfuktighet som finns. Ett äldre golv har växt klart - ett nytt golv kommer att behöva lång tid innan det sätter sig. Det äldre golvet har en egen patina och en unik personlighet. Det är avgörande och det enkla skälet till varför den - betydligt billigare lösningen - är att föredra.

Slipa golvet och välj rätt ytbehandling

Vanliga åtgärder i samband med att man står inför att fräscha upp ett äldre trägolv är att man slipar golvet, tar bort märken, repor och fläckar och att man därefter väljer en ytbehandling. Det är ytbehandlingen som ger golvet den sista touchen och här kan man välja bland extremt många tillvägagångssätt och alternativ.

Det vanliga är att man väljer mellan tre ytbehandlingar: olja, lack eller hårdvaxolja. Tre alternativ som samtliga har olika för- och nackdelar och som ger golvet olika finish. Det är dels en fråga om tycke och smak och dels också en fråga om vilket typ av skydd man behöver. Lack är exempelvis det hårdaste av dessa tre och det som klarar mest påfrestning. Olja å sin sida ger sämre skydd, men har en svårslagen estetisk uppsida. Hårdvaxolja är lite av ett mellanting.

Här ska vi emellertid titta närmare på en annan lösning - en som tar oss tillbaka till rötterna. Detta i form av målning med linoljefärg.

Måla golvet med linoljefärg

Att måla ett golv är det som har absolut störst förändringspotential - och det alternativ som ger dig mest utlopp för den egna kreativiteten. Många tänker sig att målning av ett trägolv är ett stort No-NO, men faktum är att det är en lösning som är väldigt bra om man tröttnat på det golv man har. Vi målar allt annat som är träfärgat - så varför inte golvet? Det är definitivt ingen hädelse och det är något som de facto har gjorts sedan 1700-talet i Sverige. Primärt då på herrgårdar och på olika slott - nästan alltid med samma typ av färg: linoljefärg.

Under 1700-talet så användes primärt en kulör mer än någon annan. Detta i form av kalkstensgrått. En färg som går att framställa även idag - om du vill ha lite adlig stämning i din bostad. En annan vanlig lösning är än idag modern. Detta i form av ett rutigt golv - gärna svartvitt. Redan under den tiden insåg man att detta mönster skapade spänning och gav rum en helt ny karaktär. Det är definitivt ett alternativ att överväga!

En tredje, vanlig, lösning som användes under 1700-talet var att måla parkett. Det vill säga; man målade parkettmönster på att vanligt trägolv och fick genom detta en mer lyxig stämning. Även detta kan vara ett alternativ att föra in i dagens tid: genom att använda färdiga mallar - schabloner - kan du skapa vilket parkettmönster som helst: fiskbens, Årstaparkett, holländsk - valen är många och det är ditt att göra. Schabloner går antingen att skapa på egen hand eller att beställa online.

1800-talets stora kulörer vid målning av golvet var Ekgult, brunt och engelskt rött. Samtliga dessa är kulörer som går att framställa även idag och i linoljefärg. Även under detta århundrade målade man med schabloner, men då i syfte att skapa illusionen av ett golv täckt med heltäckningsmattor snarare än ett parkettgolv.

Tänk på detta om du ska måla ditt trägolv

Om du ska måla med linoljefärg så finns det några saker att tänka på. Det första är att överväga en golvslipning innan. Det går att måla utan en sådan - ett vanligt sammanhang är att man väljer att måla ett golv för att slippa ta bort gammal fernissa; något som kräver både kunskap, tid och pengar - men det blir inte lika bra. Slipar man golvet innan så ger man sig själv de absolut bästa förutsättningarna till ett perfekt resultat.

En annan sak att tänka på är att, som vid all målning, måla tunna lager. Det blir betydligt bättre så och det är definitivt att föredra framför att måla tjockt. Fler tunna lager ger längre livslängd, ett mer tilltalande resultat och ett vackrare golv utan nyansskillnader. Gällande det senare så är det även viktigt att använda samma kulör genom alla lager. Det kan vara bra att veta då man beställer färgen: räkna alltid lite i överkant så att all färg räcker!

Det fina med linoljefärg är att det räcker så. Det vill säga, efter målning behöver du inte lacka eller olja - färgen ger det skydd som trägolvet behöver. Du sköter golvet som vanligt efteråt och genom regelbunden dammsugning och med viss våttorkning så kommer du att få ett vackert och hållbart golv att njuta av. Tänk på att vissa rum - köket i synnerhet - kan behöva lite extra kärlek som en följd av ett högre slitage. Där man med fördel använda ett golvvax någon gång om året för att behålla effekten av linoljefärgen.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
15 Jun 2020