Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Slipa klickparkett - Är det möjligt att slipa ett klickgolv?

Det finns några fördelar med att välja ett så kallat klickgolv. Den största ligger i att golvet dels är lätt att lägga och dels att det inte är så himla dyrt. Efter den stora boomen som skedde då klickgolven presenterades så har det hela kommit att lugna sig lite - färre väljer idag klickgolv och har istället börja snegla mer åt traditionella golv som exempelvis parkett. Ett klickgolv är alltså lätt att lägga - även för en noggrann privatperson - och det är billigt; men det finns några nackdelar som man bör väga in i beräkningen. Dels så går det inte att slipa ett klickgolv då det tunna ytskiktet inte ger tillåtelse för detta.

lägga eget klickgolv

Lagt golv ligger, således. Går det sönder så är det svårt att reparera och där man ofta tvingas till att byta golvet. Ett massivt trägolv eller ett parkettgolv och skador på sådana går ofta att rädda genom en golvslipning och där tycker vi att det finns ett klart värde. Visst. Klickgolvet är billigare initialt, men i och med att det inte går att slipa så får man inte alls samma potentiella livslängd.

Vi ska säga det handlar om en sanning med viss modifikation i det vi nämnde ovan. En del klickgolv går faktiskt att slipa. Köper du exempelvis en lamellparkett så kan detta golv slipas tack vare att det har en slityta på minst 2.0 millimeter (något golvet i fråga måste ha för att få kallas för parkett). Det finns dock ett litet men även gällande lamellparkett - detta i form av att antalet slipningar är begränsade till antalet och att det bara fungerar tre gånger.

Klickgolv eller en bättre parkett redan från början?

Vi tänkte som svar på frågan i rubriken ge några för- och nackdelar med respektive golv och därigenom kanske göra valet lite lättare för dig.

Klickgolv:

Fördelar: Billigt. Lätt att lägga. Bra för en snabb förändring. Passar i rum där det estetiska inte är lika påtagligt och krävande - exempelvis i barnrummet. Miljövänligt. Finns i många imitationer: trä, betong, klinkers samt i väldigt många färger.

Nackdelar:  Kan se konstgjort ut (vilket det också är). Många klickgolv som ska imitera trä gör det på ett dåligt sätt; golvet ser plastig ut och skänker inte samma värme. Spricker lätt. Bubblor kan uppkomma och skarvarna kan kupa sig.

Parkettgolv:

Fördelar: Ger värme. Är snyggt och tidlöst. Går att förädla genom slipning och efterföljande ytbehandling. Håller i 50 år (vid korrekt läggning och skötsel).

Nackdelar: Dyrare än klickgolv. Kan ta skada av vatten och fukt. Levande material som kan innebära förskjutningar och sprickor.

 

K3 Golv har bred och omfattande kompetens inom bygg och entreprenad!27 Nov 2017