Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Trender trägolv 2018

Ett trägolv är naturligtvis alltid ”rätt”, oberoende av trender och strömningar. Med ett trägolv i rummet ger du det ett tidlöst intryck. Trägolv är också extremt hållbara, ett massivt trägolv kan hålla if lera generationer om man sköter om det väl. Med tanke på detta ligger kanske trägolv extra mycket i tiden just nu, när fokus i inredningen mer och mer hamnar på långsiktigt tänkande och hållbarhet.

”Kombinerat med rätt ytmaterial kan ett trägolv göras mjukt, hårt, följsamt – vad man än är ute efter”

Trä är miljövänligt, tåligt och stilrent. Från att ha varit ett golvmaterial som kanske främst använts i salonger och vardagsrum är det idag rätt att använda trä i alla rum, förutom våtrum. Kombinerat med rätt ytmaterial kan golvet göras mjukt, hårt, följsamt – vad man än är ute efter. Variation skapas med hjälp av val av träslag, tiljornas bredd, ytbehandlingar mm. Parkettmönster kan åstadkommas både i klassisk fiskben och mer vågade, nyskapande utföranden. Trägolv är hetare än någonsin förr.

Variationer i färger och mönster

Att använda sig av uttrycksfulla träslag som al och ask är en trend som är på starkt uppåtgående. Körsbär, bok och björk är andra exempel. När man har ett träslag som är varierat och uttrycksfullt kommer det bäst till sin rätt om det får breda ut sig över större ytor. Vi kommer därför att få se mycket breda tiljor i massiva trägolv, gärna löpande längs hela längden av ett rum.

trägolv i köket

Vill man i stället ha en mönstrad parkett finns dels de klassiska mönstren som fiskben och holländsk parkett, men även mer intrikata och annorlunda mönster. Även här kommer det att bli alltmer populärt att använda sig av lite bredare stavar, samt att variera mörkt och ljust så att mönstren verkligen framträder tydligt.

Ljusare träslag lättar upp

Vi har länge sett en trend med mörka, sobra träslag som teak och ek. Denna trend kommer nu mer och mer att ge vika för ett ljusare och lättare anslag. Furu och gran är två klassiska golvträslag, med en ljus och fräsch nordisk ton, som dessutom kan accentueras ytterligare med olika ytbehandlingar. Det ikoniska skurgolvet, där furu eller gran skuras med kallvatten och såpa för att få en ljus och extremt tålig och slitstark yra, kommer att komma tillbaka starkt, spår inredningsexperterna.

Ett ljust golv gör att rummet upplevs som luftigare och större. Andra exempel på ljusare träslag som kommer att bli allt populärare är björk och lönn. I ett parkettgolv uppnår man ofta en spännande effekt genom att blanda två träslag, här kan man göra mycket genom att blanda ett ljust och ett lite mörkare träslag.

Flytande trägolv genom hela lägenheten

Det är alltså massiva golv som gäller, och trösklar och lister kommer att försvinna mer och mer. I stället kommer vi att få se mer och mer av flytande golv som binder ihop rummen. Detta ställer så klart högre krav på den som lägger golven; hantverkskunnande blir eftersökt. Lättlagda klickgolv blir något som kanske mer kommer att användas i hobbyrum och gillestugor, medan man väljer mer exklusiva golv till de rum man rör sig i mest.

Planerar du att lägga nya golv under 2018? Hör av dig till oss så hjälper vi dig med fler tips och råd kring din golvläggning!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.24 Apr 2018