Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Trender trägolv 2020

Finns det några tydliga trender för trägolv 2020? I denna artikel hittar du tips och inspiration.

Först och främst så ska man veta att ett trägolv sällan följer några trender. Med detta menas att det är säkert - både sett till hållbarhet och estetik - att välja ett trägolv: det är klassiskt och det går aldrig riktigt ur tiden.

Det finns emellertid många typer av trägolv och här kan man dels se till alla de olika träslag som finns, dels kan man se till bredden på exempelvis tiljorna och dels även till parkettens alla mönster och variationer. Här har vi inte ens nämnt att ytbehandlingen även den påverkar och gör valen ännu fler - och roligare. Ytbehandlingen är det som sätter pricken över i:et och det som slutligen skapar ett unikt och personligt trägolv.

Genom åren har man kunnat se att vissa trender växt sig starka och där en del typer av trägolv kommit att öka i popularitet, medan andra trägolv blivit lite mindre attraktiva i en köpares ögon. Hur ser det då ut gällande detta år 2020? Vilka trender för trägolv kan man hittills se - och vilka kommer att hålla i sig? Vi tittar lite i spåkulan.

Nordiska golv - det svala är hett

Det nordiska golvet har blivit en internationell succé. Inte mycket tyder på att trenden avtar - det är snarare tvärtom. Furu och gran - två typiska träslag i norden - ger en ljusare framtoning och ett mer elegant och sofistikerat intryck.

Den ljusa framtoningen skapar en naturlig, härlig känsla och golvet faller med enkelhet och elegans in i den övriga inredningen. Golvet smälter in och är väldigt tacksamt att inreda mot: man får en bas som inte tar plats och som bara adderar en väldigt hemtrevlig känsla med modern touch.

En annan fördel med ett ljust golv är att det ger illusionen av ett större rum. Det är således användbart om man bor i mindre bostäder och vill ge intrycket av mer rymd och luft.

Mörkare golv ger mer karaktär

Motsatsen till det nordiska golvet är även det hett: ett mörkare golv är också väldigt tilltalande och attraktivt i dagsläget. Att välja ett mörkt trägolv är att välja en mer personlig lösning. Det mörka skapar trivsel och det ger oss harmoni. Man ska emellertid vara medveten om att ett mörkt golv kräver fler ljuskällor.

För mycket av det mörka - om du även kombinerar det med mörkare kulörer på väggar och möbler - kan skapa en väldigt luguber och lite läskig bostad. Ett tips är att blanda lite. Skandinavisk, ljus design i övrig och ett mörkare golv är ett giftermål som håller i längden.

Parkett - vågar du nya mönster?

Fiskbensparketten kommer aldrig att gå ur tiden. Det är fortfarande den största storsäljaren för parkettgolv och det är ingen mening att försöka bestrida detta: golvet ger extra allt i alla lägen och sammanhang. Det enda man kan anmärka på är att det - i och med den stora efterfrågan - kan gå lite inflation i fiskbensparketten. Det unika golvet är inte längre så unikt. Det finns det däremot andra parketter och mönster som är.

En klassiker som ligger lite i bakvattnet av fiskbensparketten är den holländska. Den bör man överväga. Detta då den ger en lika god effekt som en fiksbensparkett - men där den är mer unik sett till den mindre efterfrågan. Ett golv lagt i holländskt parkett ger exakt samma personliga uttryck och bidrar - på samma sätt - till inredningen genom att få, så att säga, saker och ting att hända i rummet. Parketter i allmänhet och den holländskt mönstrade i synnerhet får möbler att träda fram och där hela upplevelsen av rummet blir maffigare.

Låt golven bilda en flytande enhet

Trägolv är stabila och hållbara. Sköter man dem korrekt så har man golv som håller under en mansålder. Det gör trägolvet till en sund ekonomisk investering utöver den rent estetiska investeringen i det egna hemmet. En tydlig trend är att man köper ett och samma golv och låter detta skapa en röd tråd genom hela bostaden. Golvet blir som en flod som flyter elegant genom olika färger, material och inredning. Det skapar en härlig atmosfär.

Det man ska tänka på om detta är tilltalande är att slitaget ser olika ut i olika rum. Välj således ytbehandling utifrån slitage - hallen bör ha en tålig ytbehandling medan man i exempelvis vardagsrummet kan unna sig en varmare yta där exempelvis olja alltid är tilltalande.

Oavsett vilket trägolv man väljer så finns det en fördel med trä som material. Det går alltid att slipa och fräscha upp. Andra golvmaterial är inte fullt lika tacksamma att arbeta med då de väl förlorat sin glans eller gått sönder på något sätt. Ett trägolv kan slipas och det är dessutom möjligt att exempelvis förändra golvets karaktär genom att välja en annorlunda ytbehandling. En annan fördel är att företag idag kan erbjuda en dammfri slipning av trägolv. Det sparar in en hel del tid och bekymmer för dig.

Ska man se trägolv ur ett globalt perspektiv så finns det en trend som sticker ut: återanvändning. Idag så kommer nya direktiv från EU där återanvändning är viktigare än återvinning. Det ligger väl i linje med trägolv och möjligheten att slipa dessa. Det, om något, är en trend gällande trägolv år 2020 - och förmodligen långt in i framtiden också.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
13 Sep 2020