Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-777 51 00

Trösklar - en genomgång

Tröskeln är en diskret, men ack så viktig del av golvet. Trösklar ska också skapa smidiga övergångar mellan rummen. Här berättar vi mer om trösklar!

Välj tröskel när du väljer golv

Tröskeln är kanske inte något man funderar över när man kliver in i en bostad första gången. De är en diskret detalj som finns till för att skapa smidiga övergångar mellan rummen och ska inte vara iögonfallande eller ta plats. Dock är det så med trösklar att om de är illa monterade, dimensionerade eller har en stil eller färg som kraftigt skiljer sig från golven - då märks de, och inte på något positivt sätt.

tröskel mellan sovrum och vardagsrum

Det bästa är att tänka in trösklarna i ekvationen redan när du väljer golv till bostaden. Trösklar bör vara tillverkade i hårda träslag - ek är det vanligaste - men även om du har ett mjukare golv, försök hitta trösklar som någorlunda passar ihop med golvets utseende. Att tröskeln är ljusare eller mörkare än golven gör inte så mycket, men det bör finnas någon form av harmoni mellan trösklarna och golven i en bostad.

Det är också viktigt att du funderar igenom vilken typ av tröskel du vill ha. Vi tittar lite närmare på de tre vanligaste typerna som finns i bostäder:

Tröskelplatta

En tröskelplatta är den vanligaste typen av tröskel i moderna hem. Tröskelplattan är sällan mer än 9 mm hög och ligger tätt mot golvet. Eftersom den är så låg skapas det också en luftspalt mellan dörr och tröskel, vilket gör att luft kan cirkulera även när dörren är stängd. Det finns en lång rad tröskelplattor i olika dimensioner på marknaden, men det är även mycket enkelt att tillverka en själv, eller så klart att be din golvläggare om råd.

Tröskelplattan är också det självklara valet i bostäder där man vill ha så bra tillgänglighet som möjligt. Rullstolar och rollatorer tar sig smidigt över en tröskelplatta, eftersom den bara innebär en mycket liten nivåhöjning.

Falsad tröskel

En falsad tröskel är högre än en tröskelplatta, ungefär en till två centimeter är vanligt. Falsad tröskel använder man när man vill skapa en tät anslutning mellan dörr och tröskel, till exempel av ljudisolerande skäl. Även falsade trösklar finns det gott om i byggvaruhusen. Eftersom en falsad tröskel syns mer än en tröskelplatta kan det vara en god idé att låta valet ta lite tid, till exempel genom att jämföra olika träslag och dess nyanser.

Badrumströskel

Badrumströskeln är hög, ofta upp emot tre centimeter, och designad för att man ska kunna vika upp en våtrumsmatta eller ett tätskikt på den inne i badrummet. Samtidigt ger en badrumströskel också en ventilationsspringa under dörren, vilket är mycket viktigt eftersom ett badrum måste ha god lufttillförsel. Lackad ek är det vanligaste materialet, men andra träslag förekommer också.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
28 aug 2020