Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Vad är det för skillnad mellan parkett- och laminatgolv?

Står man inför att byta golv så kommer man att mötas av lite av en djungel. Det finns golv i väldigt många utföranden - både sett till material, färger och mönster. Ser man enbart till ett trägolv så kan man välja mellan exempelvis björk, furu, ek, asp och så vidare. Kort sagt: en djungel och ett svårt val att göra.

Två av de vanligaste typerna av golv och som du förmodligen kommer att störa på handlar om parkett- och laminatgolv. Vi tänkte reda ut lite vad som gäller-, vad som kännetecknar- och vad som är värt att veta om respektive golv. Enklast blir det om vi tar golven i fråga var för sig och enligt följande:

Det här får du om du väljer ett parkettgolv:

Den avgörande skillnaden mellan ett parkettgolv och ett golv av laminat är att det första är ett äkta trägolv. Väljer du ett parkettgolv så får du alltså alla fördelar som finns med trä på köpet. Du får ett klassiskt golv som ger ditt boende mer värme, lyx och som dessutom går att matcha mot alla tänkbara möbler och övrig inredning.

Men, du får även några nackdelar i och med detta val. Ett parkettgolv är - lite beroende på träslag - känsligt och det kräver ständig omvårdnad. Skötsel är ett måste och du måste vara beredd på att plocka fram dammsugaren och skurkäppen relativt frekvent. När så sker så bör du använda minimalt med vatten då trä - trots den skyddande ytbehandlingen - kan ta skada av väta och gällande rengöringsmedel så ska detta vara PH-neutral (grönsåpa brukar fungera bra).

På det stora hela så vinner fördelarna över nackdelarna då det kommer till ett parkettgolv. Inte minst om man även väger in livslängden. Sköter du ditt parkettgolv korrekt - där vi även inkluderar golvslipning - så håller det i minst 50 år.

Det här får du om du väljer ett laminatgolv:

Laminat är ett golv som består av flera olika material som pressats samman. Det innebär att varje golvplanka består av olika skikt; något som ger ett slitstarkt golv med en härdad finish. Man ska dock veta att det är stor skillnad på laminatgolv från olika tillverkare och att kvaliteten skiftar väldigt mycket dem emellan. Golvet i fråga passar bra i hem där ett stort slitage sker - barnfamiljer kan med fördel välja laminatgolv. Dessutom så tål golvet i fråga väta och det är väldigt bra sett till ljudisolering; något som gjort att många nyproduktioner väljer just laminat.

Idel fördelar alltså? Nej, inte riktigt. Kvaliteten är, som sagt, varierande och det visar sig ofta i form av livslängden. Vissa golv kan vara utnötta redan efter några år medan andra laminatgolv kan hålla i ungefär tjugo år. Och: du kan heller inte slipa ett laminatgolv på samma sätt som ett parkettgolv - något som ger ytterligare en anteckning i minuskolumnen.  

På det stora hela är ett laminatgolv ett bra val. Inte minst sett till vilka oändliga variationer som finns. Ett laminatgolv kan imitera vilket träslag som helst, det kan imitera betong, det kan vara vitt, svart, grått eller vilken färg som helst egentligen. Men, det ger definitivt inte samma värme och känsla som ett parkett- eller ett massivt trägolv.

 

K3 Golv har bred och omfattande kompetens inom bygg och entreprenad!4 Dec 2017