Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Vitsåpade trägolv - så gör du

Ett ljust golv lent som silke. Det kan du få om du har ett nytt eller gammalt trägolv som behandlas med såpa. För att få vitsåpade trägolv - så här gör du:

I Sverige har många äldre hus golv av trä, vanliga material är furu eller gran. En gammal teknik för att få slitstarka golv är att lämnade dem obehandlade och sen såpskura golven.

Det betyder alltså att du lämnar dina golv trärena och bara låter såpan arbeta. Ingen lack, olja eller fernissa behövs. Såpa har en ovanlig funktion att den både rengör golven och samtidigt lämnar kvar ett skydd som är smutsavvisande i golvtiljorna. Det betyder att ju fler gånger du såpar ditt golv, desto lättare blir de att hålla rena framöver. Det är som att såpan hjälper golvet att bygga upp en rustning mot smuts. Med åren kan du också märka att golven som behandlats med såpa blir hårdare och hårdare.

Så fixar du nya vitsåpade golv

Det tar tid att bygga upp ett såpat golv. Men du som är ihärdig kommer å andra sidan att bli rikligt belönad med ett vackert golv som är underbart att gå barfota över. Vitsåpade golv ger lite olika kulör beroende på vilket träslag du har i brädorna. Vitsåpa på furu, som är ett vanligt träslag, ger lite gråskimrande golv. För att verkligen få vita golv behöver du såpa ett grangolv som tidigare är obehandlat. Du kan förstås också slipa om ett grangolv, som tidigare varit lackat, och sen behandla det med såpa.

Var försiktigt med dina skurgolv första året! Om du spiller på brädorna kan skiten tränga ner i träet innan såpan hunnit bygga upp en smutsavvisande yta. För att vara helt säker på att få till ett starkt skurgolv - vitsåpa det en gång i veckan första året.

Låter det mycket? Det är det förstås. Men det jobb du lägger ner det första året har du sedan igen resten av all tid.

Slipa aldrig såpade golv!

Om du redan har ett gammalt såpat trägolv har det troligen fått en fin patina vid det här laget. Slipa inte! Slipningen tar bort både patinan och det skydd som såpan hunnit bygga upp. Slipar du golvet tappar golvbrädorna sitt skydd och måste behandlas igen.

Det vackraste golven brukara vara de som behandlats traditionsenligt med såpa, sådana golv kan vara mycket gamla då vi i Sverige gärna använde den här metoden fram till förra sekelskiftet och ända in i början av 1900-talet. Då skyddade vi våra golv genom att skura tiljorna med fet såpa som portionerades ur med en robust borste över golvet. Bräda för bräda.

Gamla golv vitsåpas sällan

Många som i dag vill lära sig den gamla tekniken blir förvånade över att inget varmt vatten behövs - nej kallt vatten ska det vara för att bygga upp ett riktigt vackert såpat golv! Tänk att det här var en teknik som användes långt innan bekvämligheter som varmvatten i kranen var uppfunnen. Vattnet hämtades snarare ur en bäck eller en å vid den tid då såpskurning kom till för första gången.

Du som redan har ett gammalt såpat skurgolv hedrar det bäst genom att fortsätta såpskura det. Men du behöver absolut inte göra det varje gång du städar. Det räcker att såpa golvet en gång per år, däremellan sopar och dammsuger du som vanligt i veckostädningen. Det är dock bra att såpa in också ett gammalt golv så att du behåller och bygger på den skyddande ytan.

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.



22 Mar 2020