Vandrar du omkring dagligen på en bit av historien? Många av dagens golv har flertalet år på nacken och lite beroende på var man bor - hur gammal bostaden är - så kan man också se att golvet i fråga kan vara en del av dåtidens trender. Vad gäller golv så har historiens vingslag en ständig närvaro. Det är bara att titta ned på golvet i fråga och försöka tyda från vilken tidsperiod det härstammar.
Ett trägolv håller - rätt underhållet och med rätt skötsel - ungefär en livstid. Detta är den stora fördelen med att använda trä som material. I Sverige - i och med att vi har en gigantisk tillgång till trä; furu, gran, björk, ek, tall och så vidare - så har trä alltid varit ett populärt byggnadsmaterial och gällande golv så är detta definitivt inget undantag.
Man kan se en rak linje från de breda, kilsågade trägolven som användas långt tillbaka i tiden - och som faktiskt gjort storstilad comeback - via smala golvplankor av furu och hela vägen fram till de vackra parkettgolven. Parkettgolv som varierat och som hela tiden hittar nya mönster, lösningar och som återkommer i popularitet. Golv är något som följer trender och här tänkte vi titta närmare på några av dessa.
Några exempel på trender för golv
Om vi går igenom några exempel på golvtrender och ger en lite närmare förklaring till var och ett av dessa så kanske vi kan skapa en bättre bild av vilka typer av golv som genom historien varit populära. Vi kanske även kan peka på golv som blir återkommande samt på trender som, av allt att döma, inte kommer att komma tillbaka.
Det senare är intressant. Som gällande exempelvis kläder så är det lätt att tänka att vissa plagg aldrig kommer att återkomma - men sedan passera några år och vips så ser man att ungdomar åter klär sig i samma stil, om än i en lite modifierad sådan. Gällande golv så blir detta väldigt tydligt då det kommer till vårt första exempel:
- Heltäckningsmattan: Heltäckningsmattan är död och begraven. Eller? Faktum är att denna bespottade lösning håller på att göra en storstilad comeback. Heltäckningsmattan hade en period under 70-80-talet som var väldigt intensiv och där den lades i hus över hela Sverige. Rent initialt så var det en god idé, men då den väl var på plats så upptäckte många nackdelarna. Dels så var den svår att underhålla - smuts fastnade och var omöjlig att dammsuga upp. Dels så la många ut sina mattor så att fukt stängdes inne och att man genom detta drabbades av fukt- och mögelskador. En annan avigsida gällde spill. Det var, helt enkelt, svårt att få bort fläckar. Många dras dessutom med svåra minnen av där de la in heltäckningsmattor över vackra golv - enbart i syfte att följa trenden - och där golvet sedan förstördes då man väl tröttnat på mattan i fråga. Gällande det senare ska man även föra till protokollet att många drog lite förhastade slutsatser: de flesta golv hade kunnat räddas efter det att mattan avlägsnats - genom en golvslipning. Det bör man bära med sig idag om man överväger en heltäckningsmatta. Det är inte ett definitivt beslut: golvet under kan räddas med hjälp av slipning utförd av en professionell golvslipare. Dagens heltäckningsmattor håller en bättre kvalitet; de är lättare att städa, de tål mer stryk, de är enklare att få rena och de har samtidigt kvar alla fördelar som de tidigare modellerna hade: sköna att gå på, ljudisolerande, vackra och med en förmåga att ge harmoni till hemmet. Därför är det heller ingen överraskning att denna trend numera är återkommande i våra svenska hem.
- Parkettgolvet. Hör man ordet parkett så är det svårt att inte tänka på fiskbensmönstret. Just det mönstret är själva sinnesbilden av hur en parkett ser ut - och detta golv är ännu idag ett extremt populärt val över hela världen. De första parketterna var rutparketter - något som senare, som en följd av den enklare läggningen, kom att ersättas av stavparketten. Här har utvecklingen hela tiden varit tydlig. Där man förr krävde särskilda kunskaper för att lägga ett parkettgolv kan man idag se att många privatpersoner gör det själva - med ganska skapliga resultat dessutom. Numera så behöver man sällan använda vare sig nubb, spik och inte ens lim i samband med att man lägger ett parkettgolv - de går numera att klicka stavarna i varandra. Det är emellertid långt ifrån någonting att ta lätt på. Att lägga ett parkettgolv är en konst där man dels måste räkna på mönster, dels på yta och dels också veta var man ska börja. Gör man fel i början så är det svårt att reparera på slutet. Därför rekommenderas en golvläggare. En annan viktig detalj är att se vilket typ av golv man har. Misstänker du att din parkett är väldigt gammal så bör du kontakta en golvläggare i syfte att säkerställa att det går - eller inte går - att rädda. Där handlar det ofta om ett hantverk som är ovärderligt och om en ren skam att riva ut golvet i fråga. Går det att slipa och applicera en ny ytbehandling så är det den bästa lösningen. Inget golv idag - oavsett pris - kan nå de höjderna. Vilka parketter är då populära idag? Det är nästan omöjligt att svara på. Utöver nämnda fiskbensmönster kan man nämna rutmönster, Årsta Parkett - en speciell parkett som lades in i funkislägenheterna i förorten Årsta - holländsk parkett samt schackmönster och mosaik. Även skeppsgolvet ska nämnas här; det är ett golv som skapar en otrolig atmosfär där dels det rustika och dels det eleganta möts i en svårslagen kombination.
- Linoleumgolv: Ytterligare en gammal klassiker som börjar marschera framåt igen. Linoleumgolv är långt ifrån någon ny uppstickare - golvet har över 150 år på nacken - och det finns väldigt starka förklaringar till varför detta golv åter börjar synas i våra svenska hem. Detta då golvet är väldigt miljövänligt och tillverkat enbart av naturliga material. Huvudingredienserna är harts, linolja och kåda som blandas med andra naturliga material - resultatet är ett snyggt, lättskött och tåligt golv - som går att få i vilka färger och mönster som helst. Det här är definitivt ett golv som kommer att bli än mer populärt. Idag vill vi använda oss av naturen och därigenom minska våra avtryck på miljön. Vi vill ha hållbarhet och lång livslängd. Ett linoleumgolv faller väl in på dessa önskemål. Att det dessutom är väldigt prisvärt är ytterligare en stor fördel.
Klickgolvet gör jobbet enklare
Klickgolvet har förändrat golvläggningen. Idag är det enklare att lägga golv än förr. Många privatpersoner sköter själva sin golvläggning - det är fullt möjligt och det kan, med rätt verktyg och med rätt fokus, bli bra. Vi skulle dock inte negligera vikten av rätt golvläggare här.
Köper du ett mer exklusivt klickgolv så bör du lägga några kronor extra på en golvläggare. Denne kan lägga golvet effektivt - något som ger en lägre timkostnad - och dels så kan du även använda Rot-avdraget för att ytterligare se fördelar rent ekonomisk. Vill du ha ett golv som står emot tidens tand så är professionell hjälp vid läggningen alltid något som ger bäst förutsättningar. Det är en ren investering.
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd