Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Bra golv till barnrummet

Att välja inredning till ett barnrum handlar om att flera olika faktorer ska samspela. Dels så ska rummet inredas för att ge barnets fantasi fritt utlopp.

Bra golv till barnrummet - hur ska man tänka?

Genom färger och mönster kan man som förälder bygga en värld till sina barn. Samtidigt så handlar det även om funktion. Var sak har sin plats och god, genomtänkt, förvaring är ett måste.

En annan faktor handlar om säkerhet: barnet ska inte riskera att göra sig illa i samband med lek. I den senare frågan kan golvet vara en nyckel och här ska vi titta närmare på just detta. Hur ska man tänka gällande golv till barnrummet? Helt lätt är det inte. Gällande just golv till ett barnrum så måste man som förälder nämligen även väga in en annan faktor och detta i form av slitage.

Så väljer du golv till barnrummet

Ett golv i ett barnrum kommer att slitas och det kommer att slitas betydligt hårdare än i andra rum. Det måste det också få tillåtelse att göra. Barnrummet är, som sagt, ett rum för barnen att leka i; vilket innebär att bilar körs omkring, dockor slängs på golvet, saker tappas och så vidare. Golvet kommer att ta en hel del stryk. Att välja ett exklusivare golv som tilltalar den egna smaken är därför sällan en god idé.

Samma sak gäller för golvets hårdhet. Ett alltför hårt golv gör leken farligare. En kullerbytta, ett hopp från sängen eller en brottningsmatch kan innebära att ditt barn gör sig illa. Samtidigt så kan även hårdheten vara en fördel sett till att golvet inte tar lika stor skada.

Väljer du ett trägolv så är exempelvis lönn ett exempel på ett hårt träslag som klarar av den hårdaste av lekar utan att skadas. Detta samtidigt som det för med sig estetiska fördelar och särskilt om du - som många andra - uppskattar den sobra, skandinaviska stil som blivit så populär under senare år. ett sådant golv kan alltid kompletteras och säkras upp genom mjuka inslag i form av exempelvis kuddar och mattor.

golv i barnrum

En annan faktor att väva in i valet hör även det ihop med barns beteende. De gillar att dra fram saker, men de är betydlig sämre på att plocka undan efter sig. Barn skräpar ner, de kladdar och de kan exempelvis tycka att ett golv är en ypperlig palett att testa nya tuschpennor på. Golvet ska, baserat på detta, vara lätt att städa och få rent.

Dessa golv fungerar bra i ett barnrum

Det finns några golv som lämpar sig bättre än andra i ett barnrum. Många tänker sig att exempelvis ett trägolv är ett sämre val i barnrummet. Vi skulle tvärtom säga att det kan vara ett väldigt bra sådant, förutsatt då att man väljer rätt typ av träslag. Vi nämnde lönn som ett exempel ovan. Men även teak och asp kan fungera.

Ett annat populärt golv till barnrummet är vinyl. Vinyl är lätt att städa, det tål tuffa tag och det finns en stor uppsjö av färger, mönster och nyanser att välja mellan. En annan fördel med ett vinylgolv är att det är skonsamt för plånboken och att det genom detta kan vara ett bra val. Vill du i framtiden byta ut vinylgolvet så handlar det inte om några enorma summor som du investerat initialt.

Heltäckningsmatta - ett bra val

Många väljer även heltäckningsmattan som även den, liksom vinylgolvet, fått lite av en renässans. En heltäckningsmatta är mjuk, skön att gå på, den dämpar ljud och den ger barnrummet en ombonad, hemtrevlig känsla. Liksom vinyl finns det dessutom hur många olika färger som helst att välja bland. Ett bra val - men där man emellertid även bör tänka på att fläckar och kladd kan vara svårare att få bort.

Vanlig städning - dammsugning - har blivit enklare i takt med den tekniska utvecklingen hos heltäckningsmattorna. Den förra generationens mattor och minnet av dessa kan man med gott samvete lägga åt sidan. Dagens heltäckningsmattor är definitivt ett bra val i barnrum - och även i andra rum i bostaden.


Liknande artiklar

Renovera parkettgolv | Laga skador i parkett

Lacka golv utan att slipa | Fräscha upp golvlacken på parkettgolv

Vitsåpade trägolv - så gör du

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
13 Sep 2023