Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Kan jag ha trägolv i badrummet?

Guide för dig som vill ha trägolv i badrummet, något som blir alltmer populärt. Här hittar du tips och råd kring vad du bör tänka på.

Trägolv i badrummet – kräver eftertanke 

Kan jag ha trägolv i badrummet? Det är en fråga som många ställer sig och detta av förståeliga skäl. Trä ger harmoni och det ger oss ett lugn. Två saker som man definitivt vill ha i badrummet och särskilt idag då vi har en högre stressnivå än vad vi tidigare haft. Trä är dessutom ett material som är tacksamt att använda som bas i sin inredning. Men, fungerar det i ett badrum - med tanke på fukt och vatten? Visst, men det krävs lite extra eftertanke för att få ett hållbart golv. För övrigt så kan man även, om man funderar på kombinationen trä, fukt och vatten, se att det finns båtar som är byggda av trä. Det, om något, ger en ledtråd.

Säkerställ att tätskiktet i badrummet håller måttet

Det första man ska tänka på om man vill att trä ska vara det genomgående materialet i badrummet är att ta hjälp av en fackman. Idag ser man att många av de badrumsrenoveringar som sker i Sverige utförs av lekmän. Det kan gå bra - men det kan även sluta på ett mindre bra sätt. Om man drabbas av en vattenskada och själv utfört arbetet i våtrum så kommer försäkringsbolaget inte att ersätta skadan i fråga. Det kan bli extremt kostsamt. Väljer man ett trägolv så exponeras man ännu lite ytterligare för risken att drabbas av en vattenskada. Därför bör man definitivt överväga professionell hjälp.

Det viktigaste är att man säkerställer att tätskiktet håller måttet. Här brukar betong, plast och klinkers fungerar allra bäst. Har man exempelvis en spånskiva så får man räkna med att det kommer att krävas ett byta - en sådan lösning är dömd att misslyckas. Det tätskikt som ska användas måste vara testat och godkänt för sitt ändamål och det är extra viktigt om man planerar att använda trä som golv i badrummet. Låt en fackman titta närmare på detta - oavsett om du planerar att renovera på egen hand eller ta hjälp av en professionell utförare.

trägolv i badrummet

Låt en fackman lägga golvet

Man kan även fundera lite kring om man verkligen behöver trä överallt. Går det att dela in badrummet i sektioner? Har du exempelvis en möjlighet att använda exempelvis klinkers direkt inne i duschutrymmet så bör du överväga det - det minskar riskerna för fukt- och vattenskador väldigt mycket. Detsamma gäller för badkaret. Du bör definitivt överväga en lösning där att annat material - exempelvis klinkers - ligger under badkaret.

En annan fördel med att ha exempelvis en matta eller klinkers under badkaret eller i duschdelen är att det inte blir lika halt. Ett trägolv där tvålrester hamnar kan bli väldigt, väldigt halt. Här bör kanske framförallt barnfamiljer tänka ett varv extra.

Då golvet väl läggs ut så är det viktigt att man håller sig till de branschföreskrifter som finns. Vi tänkte ge några viktiga poänger som gäller vid läggning av ett trägolv i ett badrum, men innan det så ska vi även säga följande: se till att dokumentera.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att en dokumentation av arbetet - även om det utförs av en fackman - kan vara dig behjälplig i framtiden. Om en vattenskada skulle inträffa så kan du visa upp vad som skett, vilka material som använts och hur arbetsordningen har lagts upp. Det ger dig en bättre möjlighet att få ersättning från försäkringsbolaget.

Har du anlitat en professionell golvläggare så kan denna dokumentation vara nödvändig i samband med en eventuell tvist. En annan viktig anledning till att dokumentera handlar om en försäljning. Ska du sälja din bostad i framtiden så måste en dokumentation bifogas i samband med överlåtelsebesiktningen. Om inte - ja, då kan du nästan räkna med att köparen kommer att pruta, rejält, på priset.

Viktigt att tänka på när man lägger ett trägolv i badrummet.

  • Tätskiktet: Kontrollera tätskiktet en sista gång: Håller det tätt och håller det måttet?

  • Bredden på plankorna. Det bästa är att välja en bredd på mellan 10-12 cm. På båtar kan man se att golv läggs med bredare plankor, men just i badrum har den smalare varianten klara fördelar.

  • Träslaget: Det bästa träslaget - och egentligen det enda riktiga alternativet - är teak. Det är ett dyrt träslag - räkna med en kostnad, per kvm, om 2000 kronor. Teak är ett extremt fett träslag som dessutom rör sig mindre än andra alternativ. Båda dessa egenskaper gör att teak är den bästa lösningen i en fuktig, våt miljö. Återigen: träbåtar byggs av teak. Någon annan förklaring behövs egentligen inte.

  • Limma. Ett teakgolv limmas med ett tvåkomponentslim. Viktigt är att golvet får härda ordentligt då det väl är på plats - minst ett dygn rekommenderas.

  • Nåta! Ska man lägga ett trägolv så måste man nåta - det är de ränder som finns mellan varje planka. Gummimassan som ligger mellan springorna är väldigt viktig och det är något som man absolut inte får fuska med. Av uppenbara skäl - vatten får inte tränga in mellan. Den får exempelvis inte innehålla silikon eller akrylater. Då spricker den. Då den väl är på plats så måste man se till att massan pressas ihop. Det kan man göra med en spackelspate. Då detta är klart så ska det vila i mellan ett- till två dygn.

  • Slipa. Golvet ska slipas så att de fina nåterna kommer fram. Sandpappret som rekommenderas ska vara 150-180 för bästa effekt och resultat.

  • Olja. Det avslutande är det viktigaste för både funktion och estetik - att olja in golvet. Golvet ska oljas in mellan 3-6 gånger och du kan med fördel använda en aromatfri olja. Hur vet du då att det håller tätt? Testa att hälla lite vatten på ytan. Bildas en droppe så håller golvet måttet. Lycka till!

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
1 Jul 2020