Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lägga trägolv i hall | Tåligt golv till hallen

Få områden i hemmet drabbas av samma slitage som hallen om man ser till golvet. Det är viktigt att lägga ett tåligt golv som står pall för såväl blöta skor som grus och smuts.

Kan man lägga trägolv i hallen?

Folk går in med smutsiga skor, kläder kastas på golvet, barnen går in med pjäxorna på, någon oförsiktig gäst kanske har höga klackar på skorna och så vidare. Allt detta gör att man måste välja golv med lite större omsorg till sin hall än vad fallet är i övriga rum.

Vi skulle säga att ett laminatgolv är ett bra alternativ att sätta i hallen, av den enkla anledningen att det är väldigt slitstarkt, tåligt och dessutom står emot väta på ett bra sätt. Golv av laminat kan dock upplevas som “konstlat” och det skänker inte samma naturliga elegans som exempelvis ett trägolv gör.

trägolv i hallen

Vi har därför all förståelse för att många väljer att lägga trägolv även i hallen. Trä skänker värme och ger ett välkomnande intryck - något som definitivt passar bra i just hallen; men det finns några saker som man bör tänka på innan man gör sitt definitiva val. Vi tänkte rada upp några talande poänger i form av punkter.

Viktigt att tänka på om man ska lägga trägolv i hallen

  • Välj ett hårt träslag. Man mäter hårdheten hos trä enligt en skala kallad Brinell. Utgår man från denna så kan man se att furu når ett värde på 1.6. Ask å sin sida når 4 på skalan och är ett bättre alternativ. Ser man till andra bra val gällande träslag i hallen så kan vi nämna bok och ek. Det hårdaste träslag som man tillverkar golv av? Det är Jatoba som ligger på hela 7.0 på Brinellskalan.

  • Rätt ytbehandling: Lack brukar vara det bästa alternativet då man ytbehandlar ett trägolv i hallen. Detta då lack ger en skyddande hinna som på ett bättre sätt står emot väta, smuts och övrig fukt. Det kan även fungera med hårdvaxolja.

  • Skydda golvet. Att ha en dörrmatta är nästan ett måste i hallen. Ställ gärna en utanför också så att det mesta av smutsen försvinner innan fötterna når golvet. Se till att investera i bra förvarning och klädhängare. En vanlig matta kan också vara en bra lösning.

  • Överväg alternativ: Det finns många spännande alternativ för golvet i hallen. Epoxi är något som normalt läggs i fabriker och används som industrigolv - men fler och fler har börjat använda denna hårdplast även i hemmet. betong är ett annat spännande alternativ (här bör du dock kolla så att bjälklagen tål vikten - betong är tungt). Fördelarna med båda dessa är attd e går att färga och därigenom bli lite mer personligt och spännande. Även klinkers går utmärkt att lägga i hallen, men där bör du tänka på att välja ett lite strävare alternativ då golvet i fråga annars kan bli väldigt halt. Kork kan - efter en ytbehandling - vara ett fullgott alternativ till trägolvet. Detta då kork ger samma värme, är lika behagligt att gå på och dessutom är väldigt hållbart.

 

K3 Golv har bred och omfattande kompetens inom bygg och entreprenad!22 Nov 2017