Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lasyr eller bets?

Väljer du lasyr eller bets?

Ska du fräscha upp dina utemöbler inför sommaren eller är det dags att sätta upp en ny panel i taket? I så fall kan du hamna i den situationen där du ska välja mellan bets eller lasyr. Vad är skillnaden mellan dessa - och finns det egentligen någon sådan att tala om?

Vi ska försöka förklara skillnaden mellan bets och lasyr och ge dig information om vilken av dessa du ska välja i olika situationer. Den avgörande skillnaden är att lasyr är en tunnare täckfärg som dessutom har en förmåga att täcka träets alla ådringar. Bets å sin sida går in mer på djupet och framhäver de ådringar som lasyren alltså används för att dölja.

Det ger oss skillnaden mellan bets och lasyr: den ena - betsen - används för att framhäva ådringen i ett trämaterial. Lasyr å sin sida kommer att täcka en del av ådringen. Valet är alltså till stor del baserat på dina egna preferenser och ditt eget tycke och smak.

Så använder du bets

Att jobba med bets är något som kräver förberedelse. Träet ska vara slipat och ordentligt rengjort. Man ska även tänka på att använda sig av rätt sorts bets. Vid obehandlat trä så fungerar vattenburen sådan, detta medan ett behandlat trä ska strykas med lackbets. För att få betsen att fästa ordentligt så bör man slipa ytan och där man även kan stryka på med vatten innan man påbörjar betsningen. Ta gärna bort gammal färg också, om sådan finns.

bets eller lasyr

Vid strykningen så ska man arbeta med jämna, långa drag och se till att torka bort eventuellt överflöd direkt med en trasa. För att undvika rinningar så är en vågrätt hållning att föredra - om det är möjligt vill säga. En viktig sak: använder du vattenbaserad bets så ska du alltid lacka efteråt. Detta för att undvika att betsen löses upp i samband med kontakt med vatten - exempelvis regn. Du kan även med fördel lacka lackbets, men det är inget måste på samma sätt som gällande vattenbaserad sådan.

Lasyr - så ska du tänka

En viktig sak vid användande av lasyr är att alla eventuella skador arbetas bort innan applicering. Om inte så kommer dessa att framträda tydligare efter att lasyren är på plats. Vid strykningen så rekommenderas lasyr med lacknafta. Det finns även vattenbaserad, med den torkar snabbare och det är ingen fördel då det handlar om just lasyr. Detta beroende på att du vill - och kommer att behöva - tid för att upptäcka, och rätta till, misstag.

Vi skulle alltid rekommendera att man grundmålar först - detta oavsett vilket virke som ska laseras. Vid ett ohyvlat virke så är grundmålningen ett måste för att få en jämn färg utan skiftningar. Grundmålning - som sker med ofärgad lasyr - har även fördelen i att den ger lättare övermålning samt att den tar bort de mörka som annars tenderar att synas vid skarvarna. Samma sak gäller här som vid bets: när lasyren torkat så är det dags att lacka för att få en hårdare, mer tålig och lättstädad yta.


Liknande artiklar

Lägga stengolv – Steg för steg

Nåtat golv – så fungerar det

Måla betonggolv - så gör du

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
9 Mar 2021