Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Montera golvsockel – en guide

Så här gör du för att montera en golvsockel på rätt sätt

En viktig del av en golvläggning är att montera golvsockel, också känd som golvlist. Sockeln är långt ifrån bara en gammal tradition som ”ska” vara där och se fin ut – den har en hel del funktioner att fylla i ett hemma. Här berättar vi mer om hur det går till att montera en golvsockel.

rätt monterad golvsockel

Golvsockelns viktigaste funktion är att dölja de eventuella misstag som begåtts vid golvläggningen och för att ge träet utrymme att röra sig utan att det syns. När du lägger ett golv så är det svårt att få alla bitar att bli exakt lika långa, sätter du golvsockel så får du frihet att misslyckas en aning.

Socklar ramar in golvet

Golvlister har vid sidan av denna skyddsfunktion även en estetisk roll att spela i samklang med golvet. De är snygga och ramar in golvet på ett fint sätt.

Här är några råd till dig som ska sätta pricken över i med att montera golvsockel efter golvläggningen. Det första att tänka på är att man montera bort gamla lister och socklar innan de nya monteras. Annars går det säker att behålla de gamla och använda de som smyglister. Är de gamla socklarna i gott skick så kan det bli nog så snyggt som att köpa nya.

Några viktiga punkter att tänka på

Här är några saker som kommer att göra att ditt arbete med golvsocklarna enklare:

  • Låt sockeln vara i rummet minst ett dygn innan du monterar det. Detta för att den ska vänja dig vid temperaturen och fukten i det aktuella rummet. Detta gör att det blir mindre rörelse i träet senare. Det blir dessutom mindre spänningar i materialet vilket gör att socklarna blir enklare att arbeta med.

  • Ska du välja färdigmålade golvsocklar eller vill du måla dem själv. Väljer du fabriksmålat så slipper du en hel del arbete själv. Detta gäller oavsett om du väljer en slät profil eller en allmogevariant.

  • När du ska kapa socklarna, använd en så kallad geringsåg. På det sättet får du till exakta snitt. Men du måste givetvis vara noggrann och mäta upp allt ordentligt.

  • Om du ska fästa sockeln i en träregel så bör du använda dyckert som spik. Förborra helst innan så att du kan känna dig säker på att det inte uppstår sprickor. Lägg skarvar med akrylfog eller latex. Glöm heller inte att måla fogen vit när den torkat – annars får den en gul trist färg inom kort.

  • Syns det fortfarande håligheter i golvet när det är klart  så kan du komplettera med kvartsstav.

Liknande artiklar

Undergolv till trägolv – rätt yta under ditt golv

Slipa golv för hand – en guide

Nåtat golv – så fungerar det

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
8 Sep 2021