Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Slipa golv för hand – en guide

Kan man slipa ett golv för hand utan att använda maskiner? Visst, det är naturligtvis möjligt - men det är ingenting som rekommenderas.

Slipa trägolv för hand – endast på lokala fläckar

Dels så är det tidskrävande och dels så är det fysiskt påfrestande. Utöver detta så får man heller inte ett resultat som når samma höjder som ett maskinslipat golv. Idel negativa aspekter således. Om det inte vore för att det finns några lägen då handslipning är att föredra.

slipa golv för hand

Att slipa ett golv för hand kan vara att föredra om det handlar om lokala fläckar, skador på vissa delar av ett golv eller där exempelvis en fuktfläck syns endast på ett ställe. Där kan en slipning för hand ske i ett reparativt syfte och vara en både effektiv och prisvärd lösning.

Här ska man emellertid vara vaksam och först och främst säkerställa att A) golvet går att slipa för hand och B) att det går att slipa den skadade delen enskilt. Nästan alla trägolv går att slipa - men alla ytbehandlingar har olika förutsättningar för detta.

Skillnad mellan lack och olja

Lackade golv är exempel på där man inte kan agera lokalt för att slipa en fläck. Enligt standard inom branschen för golvslipning så ska man reparera fläckar på ett lackat trägolv genom att slipa hela golvet - och därefter applicera ny ytbehandling. Golvet ska vara trärent. Anledningen till detta är att det är svårt att skapa en jämn nyans då det kommer till lack: den del som reparerats lokalt kommer att synas och därmed också ställa till det för hela intrycket av golvet.

Har du däremot ett trägolv vars ytbehandling är hårdvaxolja eller olja så har du bättre möjligheter till en lokal reparation. Där kan du använda ett finare slippapper och slipa till ojämnheterna - eller fläcken - och sedan applicera ny ytbehandling just där. Där ser man sällan samma nyansskillnader utan vid golv med olja eller hårdvax kan man faktiskt få till ungefär samma ton och nyans som övriga golvet har.

Det mesta handlar om hur pass djupt en fläck penetrerat träet. Oavsett om det handlar om lack, olja eller om hårdvax och oavsett träslag så är denna fråga avgörande. Om en fläck hunnit tränga sig in djupt så har man betydligt mindre möjligheter att lyckas reparera den genom att slipa för hand - och lokalt. Där kan det för övrigt till och med vara svårt att lyckas slipa bort med maskin.

Handlar det däremot om en ny fläck så kan man nästan alltid lyckas slipa för hand och få till ett bra resultat då ytbehandling väl härdat. Detta alltså vid oljade - eller hårdvaxade - golv.

Professionell bedömning krävs

Det krävs en professionell bedömning innan man sätter igång. En golvslipare - eller ett företag inom golvläggning - kan ganska snabbt göra en bedömning kring vilka möjligheter man har. De kan avgöra om det finns någon möjlighet att slipa upp golvet lokalt för att ta bort en fuktfläck eller om det handlar om bortkastad tid, pengar och kraft. Den bedömningen är väsentlig.

Börjar du slipa golvet för hand och sedan upptäcker att det hela varit misslyckat så har du slösat bort en massa tid i onödan. Man brukar ibland jämföra en golvslipning för hand med att tvätta en fasad med en tandborste. Det ligger ganska mycket i det, även om det bara handlar om en mindre del av ett golv. Det finns en tydlig risk att detta är ett projekt som kostar mer än vad det smakar. En professionell bedömning är alltid att rekommendera!


Liknande artiklar

Ska man lägga nytt golv på sommaren eller vintern?

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Vitsåpade trägolv - så gör du

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
20 Nov 2020