Anlita Golvslipningsexperterna när du behöver hjälp med att slipa altan. Vi har lång erfarenhet och levererar ett bra resultat.
Slipa altan eller trädäck – skyddar träet och ökar hållbarhet
Vill du att din altan ska hålla fukt och smuts borta och behålla sin skönhet i många år bör du ge den lite kärlek då och då. Det gäller även altaner av tryckimpregnerat trä, som trots att de är så kallat underhållsfria ändå torkar ut med tiden och får sprickor. Att olja in din altan någon gång per år eller vartannat år gör mycket för utseendet på din altan, som annars med tiden ljusnar och får en grå ton.
”Genom att slipa altanen får man bort kvistar och flisor och gör att olja lättare kan tränga in i träet och skydda det”
Att slipa altanen kan också göra att den blir lättare att olja och underhålla. Genom att slipa får man bort kvistar och flisor och gör att olja lättare kan tränga in i träet och skydda det. Du kan slipa själv genom att hyra en slip. Har du en stor altan kan en golvslipmaskin vara att föredra, men är altanen liten kan du klara dig med en handhållen bandslip. Känner du dig osäker på om du klarar av jobbet är det annars så klart bara att slå oss en signal så hjälper vi dig med slipningen.
Att olja in altanen
Om träet börjar se torrt och ”trött” ut kan en oljning liva upp det och få det att återfå sin forna glans. Det finns ofta speciella träoljor för altaner hos färghandlaren, för till exempel tryckimpregnerat trä eller furu. Ta gärna en olja med hög linoljehalt. Träolja tränger djupt ner i virket och skapar ett bra skydd. Genom regelbunden inoljning kan din altan hålla i princip hur länge som helst.
Som alltid när det gäller målning, oljning och slipning är ett noggrant förarbete av stor vikt. Du ska alltid börja med att tvätta bort all smuts och damm från altanen med speciell terasstvätt som du skrubbar in på den fuktiga altanen. Därefter spolar du med högtryckstvätt och låter sedan altanen torka. Slipa sedan och dammsug bort slipdammet. Sedan är det dags att applicera oljan, vilket är det enklaste steget. Du rollar på oljan med en roller med förlängningsskaft och stryker sedan ut den med en pensel. Tänk på att olja i fint väder, helst på våren. Lufttemperaturen ska ligga på mellan 15 och 20 grader och du ska aldrig olja i direkt solsken.
Att slipa altanen
Du ska slipa din altan när den börjar visa upp ålderstecken som att ytan känns sträv och stickig och om det uppstå flisor i träet. Det är tecken på att träet har blivit för torrt, och inte ens oljan förmår att tränga in. En slipning av altanen kan göras ungefär vart tredje till vart femte år och gör i gengäld att altanens livslängd förlängs avsevärt.
När du ska slipa förbereder du som inför en oljning. Det är viktigt att du förbereder altanen noga innan du hämtar slipmaskinen, eftersom du betalar denna per timme. När du hämtat den ska du kunna köra igång direkt. Se till att eventuella spikar och skruvar som sticker upp är ordentligt nedförda i träet, och att det är rent och fritt från damm. Du ska använda ansiktsskydd när du slipar eftersom det blir oerhört dammigt. Använder du en bandslip får du räkna med att stå på alla fyra och jobba under relativt lång tid, använder du en golvslipmaskin kan du arbeta stående, men det är ändå ett ganska tungt arbete. Efter slipningen kan du återigen olja in golvet.
Anlita proffs för ett perfekt resultat
Är man inte helt hundra på vad man gör kan det vara svårt att få slipningen precis som man vill ha den. Det är lätt att man tar i för mycket med slipmaskinen och orsakar skador i träet. På en altan är det kanske inte lika farligt som när man slipar ett parkettgolv, men det känns såklart tråkigt om man får ett missprydande hack i altanen när det man ville var att göra den så fin som möjligt.
Anlitar du oss så slipar vi och oljar din altan enligt konstens alla regler, och ser till att den får ett fullgott skydd mot väder och vind. Vi har stor erfarenhet av skötsel av altaner och tar alltid hänsyn till material, samt använder miljömärkta och högkvalitativa produkter som ger din altan ett fullgott skydd i många år framöver.
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd