Att göra små renoveringar av bostaden innan en försäljning är oftast väl investerade pengar. Enligt mäklare över hela landet kan enkla åtgärder som att slipa trägolv eller måla om väggarna göra att priset på bostaden höjs med flera hundra tusen kronor. Många spekulanter lockas av fräscha ytor och om bostaden ser nyrenoverad ut kommer fler spekulanter att vara beredda att bjuda mycket.
”För en normalsliten bostad gäller att renoveringskostnaden så gott som alltid blir en investering”
Har du en väldigt sliten lägenhet är det dock tveksamt om punktvisa uppfräschningsjobb gör så stor skillnad. Där kan det kanske mest se konstigt ut om någon del av bostaden är i toppskick medan andra delar ligger i förfall. Men för en normalsliten bostad gäller att renoveringskostnaden så gott som alltid blir en investering. Och golvslipning betyder mycket i det här sammanhanget; enligt de flesta mäklare är det en av de renoveringsinsatser som mest kan höja värdet på en bostad.
Vackra golv ser inbjudande ut
Vackra trägolv, gärna parkettgolv, är en riktig guldgruva värdemässigt medan de samtidigt ger bostaden karaktär och charm. De flesta trägolv kan egentligen ligga hur länge som helst, förutsatt att de sköts om väl. Efter ett tiotal års användning ser ett golv normalt ganska slitet ut, och det kan dra ner intrycket, speciellt för spekulanter som kommer och vill ha en bostad som är redo att flyttas in i och inte är sugna på att lägga ner tid och pengar på renovering. Då lägger man hellre de pengarna på en fräsch bostad. Därför ska du alltid slipa dina trägolv innan en visning.
Slipa själv eller anlita proffs?
Du kan välja att slipa dina golv själv för att få ner kostnaden. Eller så kan du anlita proffs om du garanterat vill ha ett så bra resultat som möjligt. Är du händig och någorlunda stark har du goda möjligheter att klara jobbet själv, men var beredd på att du får jobba hårt och att du måste vara mycket noggrann. Har man inte koll på hur man ska göra är det lätt att man orsakar skador på golven som blir svåra eller rentav omöjliga att åtgärda, och då har investeringen förvandlats till en riktigt onödig kostnad.
Hyra en golvslipmaskin
För att kunna slipa dina trägolv själv behöver du hyra en golvslipmaskin. Det kan du göra hos ett byggvaruhus eller en maskinuthyrare, två dagar får du räkna med för att slipa ett normalstort trägolv. Konsultera med uthyraren vad de rekommenderar för maskin till dig, baserat på vad du har för typ av trägolv och hur stor erfarenhet du har. Du behöver också en hyra en mindre slipmaskin, en så kallad kantslip, för att komma åt längs väggar och i hörn.
Slipa trägolv själv
Själva förfarandet kan i korthet beskrivas som att man först slipar bort all lack eller annat ytskikt med grovt slippapper, först med kantslipen längs väggar och i hörn och sedan med den stora slipmaskinen. Det är viktigt att ständigt vara i rörelse när man slipar ett golv, annars gräver sig maskinen snabbt ner i golvet och orsakar skador. Provkör maskinen utan att sänka ner slipen tills du känner dig säker på hur du ska manövrera den.
När lacken är borta slipar du flera gånger med allt finare slippapper, tills ytan är jämn och fin. Finns det slipspår kommer golvet att bli svårt att rengöra. När ytan är fin och jämn ytbehandlar du den på nytt med lack eller något annat ytskikt som vax eller olja.
Dra av renoveringskostnaden
En annan stor fördel med att renovera innan en försäljning är att du kan dra av en stor del av kostnaden för renoveringen på reavinstskatten vid en försäljning. Detta gör i princip att renoveringen betalar sig själv i samma stund som du sålt bostaden, oavsett om du gjort jobbet själv eller anlitat att proffs. Ytterligare en anledning att se över dina fina trägolv när du börjar fundera på en försäljning av din bostad.
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd