Har du problem med att få gräset att växa på din gräsmatta? I så fall kan det vara läge att vertikalskära gräsmattan snarare än att klippa den. En vertikalskärning tar bort mossa som växer under gräset och som förhindrar gräset från att bli grönt och frodigt. Det innebär att du genom en vertikalskärning kan komma att skapa den gröna oas du drömmer om.
Genom att vertikalskära gräsmattan så tar du bort mossa och det är en av fördelarna - men det finns även fler. Hemligheten, och den stora anledningen till varför du ska vertikalskära, är att det ökar på luftcirkulationen. Det är en förutsättning för en grön gräsmatta.
Skär du vertikalt så bryter du även upp jordlagret och det leder i sin tur till att nya skott kan få en chans att växa. Samma snitt kommer även att skapa bättre förutsättningar för gräs och växter att ta till sig vatten och näring - något som även det, givetvis, är någonting som gör en enorm skillnad för växtligheten.
Allt detta leder slutligen till en välmående och estetiskt tilltalande gräsmatta - fri från mossa och andra trista organismer.
Så ska du göra för att lyckas
Så, hur ska man då göra för att lyckas med en vertikalskärning av en gräsmatta? Det första steget är att klippa gräsmattan aningen kortare än vad man normalt brukar. Därefter så väntar du tills en bra dag uppenbarar sig - undvik heta dagar och torra perioder. Bra är att exempelvis börja våren med en vertikalskärning, eller att avsluta säsongen med projektet.
Nästa steg är att hyra en vertikalskärare från en trädgårdshandel - eller en maskinuthyrare. Se till att du ges en genomgång över hur den fungerar så att det inte blir några problem. Innan du börjar med att vertikalskära gräsmattan så kan du märka ut olika hinder så att du inte skadar maskinen. Se även över att det inte finns en massa stenar - eller golfbollar, leksaker och annat - på mattan.
Då du väl börjar skära så gör det i olika riktningar för att på bästa sätt ge stimulans till din gräsmatta. Ta det metodiskt och stressa inte. Avsluta med att kratta ihop allt gräs och all mossa som finns kvar och var sedan noga med att vattna med viss regelbundenhet under den första veckan.
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd