Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Golv i natursten – skötselråd

Golv i natursten är väldigt elegant. De är ofta mycket hållbara och åldras på ett vackert och naturligt sätt. Att lägga ett nytt golv av natursten kan vara ganska kostsamt så det är definitivt värt att ta hand om det. Vissa har gamla naturstensgolv hemma. Så kallad Kolmårdsmarmor är vanligt i många hus från 1940-1950 talet. Om man har ett naturstensgolv hemma kan man vara nöjd, dock finns det vissa saker man bör tänka på så att golvet håller sig fint och helt i många år. 

golv i natursten - skötselråd

Generella tips och råd för naturstensgolv

Golv i natursten har olika karaktär och vissa av dem är mer ömtåliga än andra med det finns några generella skötselråd som gäller för alla typer av naturstensgolv. 

Rengör regelbundet

Dammsug eller sopa golv regelbundet för att ta bort smuts och damm från golvet. Använd en mjuk borste eller dammvippa för att undvika att repa ytan. Damm som bli liggande på golvet kan skapa små repor. Gruskorn kan i värsta fall göra stora jack i stenen. 

Använd rätt rengöringsmedel

Undvik starka kemikalier eller sura rengöringsmedel som kan skada ytan på golvet. Använd ett rengöringsmedel som är speciellt framtaget för naturstengolv och följ instruktionerna på förpackningen noggrant. 

Torka upp vätskor omedelbart

Naturstenar är ofta porösa och kan lätt få märken av vätskor som lämnas kvar på golvet för länge. Stenarna har små porer i vilken vätska kan sugas upp. Sura vätskor som juice och vin är särskilt dåliga för natursten då de kan luckra upp hela stenen. Torka upp allt spill omedelbart för att undvika fläckar.

Använd skyddande mattor

Placera mattor på vid dörrar och under möbler för att skydda golvet från slitage och skador. Var noga med att sätta på möbeltassar på de möbler som inte står på en matta. 

Undvik repor och jack

Var försiktig med golvet när du flyttar något tungt så att du inte tappar det. 

Impregnera ytan

Följ tillverkarens rekommendationer för att bestämma hur ofta ytan behöver behandlas. Det finns olika typer av impregnering för olika typer av stenar och nyanser. Ett golv som används mycket kan behöva impregneras mer ofta än ett som används sällan. 

Polera ytan

Om golvet blivit repigt kan du prova att polera med en poleringsduk eller poleringsmaskin för att återställa glansen och skydda ytan. Stengolv går också att slipa om reporna är många eller djupa. 

Extra känsliga – marmor, sandsten och kalksten

Kalksten – Som en relativt mjuk sten är kalksten känslig för syror och andra kemikalier. Detta innebär att det kan vara känsligt för föroreningar i luften, surt regn och kemikalier som används för rengöring. Kalksten är också känslig för mekanisk slitage. Detta gör att den kan repas, nötas ner och spricka lättare än andra bergarter. 

Marmor – Marmor är en annan mjuk sten som, precis som kalksten, är kan vara extra känslig för syror och kemikalier. Det är också känsligt för höga temperaturer. Om marmor utsätts för hög värme, till exempel från en het stekpanna eller en kastrull som precis tagits från spisen, kan det resultera i fläckar, missfärgning eller till och med sprickor i stenen.

Sandsten – Vatten, sura ämnen och slitage är sandstenens värsta fiender. Det är viktigt att skydda sandstenen mot dessa faktorer genom att impregnera stenen ofta och noggrant, undvika att placera den i områden med hög föroreningshalt och vara försiktig vid hantering.


Liknande artiklar

Gjuta betongplatta i garage - en guide

Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus

Kapa och måla dörrfoder – en guide

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
23 Mar 2023