Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Kapa och måla dörrfoder – en guide

Kapa och måla dörrfoder - en guide. Fönster och dörrfoder ramar in och ger ett estetiskt lyft till hela bostaden. Man kan dra paralleller till en tavla. Saknar den en ram så blir det en bild i mängden - med rätt ram så höjs den och når helt nya estetiska höjder.

Det finns utöver detta även funktionella fördelar med dörrfoder. Oavsett om du har tapetserar eller målat så kommer det att synas just vid dörren att allt inte är helt jämnt. Dörrfodren döljer detta och ger dig en rak, snygg avslutning.

Hur kapar man då dörrfoder?

Det finns några olika varianter, men det vanligaste - och bästa - sättet är att använda en geringssåg. Det går dock även bra med en geringslåda, en kap eller en fintandad såg. Geringssågen är emellertid det verktyg som ger dig enklast väg fram till ett snyggt resultat. Hur ska du då gå tillväga? Vi ger dig stegen och dessa enligt följande:

  1. Börja med att markera på karmen var dels den vågräta och dels de två lodräta delarna ska sitta - ungefär 10 mm in från kanten är lagom.

  2. Håll upp de tre delarna - ta hjälp av en annan person - mot dina markeringar och dra sedan ett streck på varje del.

  3. Kapa bitarna. Därefter är det dags att kapa till bitarna med rätt vinkel.

  4. Testa. Sätt ut bitarna på sina platser och sätt fast dem med dyckert. Detta ska ske fram var sida - en dyckert i varje.

  5. Finns glipor? Om det skulle finnas glipor - vilket inte är ovanligt - så kan du använda lite fog för att fylla igen dessa.

Måla dörrfoder - så här gör du

Att måla dörrfoder kan ske på två olika sätt. Det första handlar om det uppenbara: ska du sätta upp nya dörrfoder så kan du passa på att måla dessa innan de sätts på plats. Köper du inte en färdigmålad profil så bör du måla dina foder.

Här kan man förövrigt, som en liten fotnot, se att många idag väljer att måla sina dörrfoder i samma nyans och kulör som den omkringliggande väggen. Det ger ett häftigt intryck och det visar att man inte på något sätt är bunden till den vita färgen - även om den är absolut vanligast. Målar du dina dörrfoder innan de sätts på plats så lägger du dem på bockar för ett enklare jobb där du innan ser till att slipa lite. Det får färgen att fästa bättre. Två strykningar brukar krävas.

kapa och måla dörrfoder

Om det däremot handlar om befintliga dörrfoder så kan du måla dem på plats. Att dörrfoder behöver fräschas upp är långt ifrån ovanligt och detta som en följd av att de hela tiden utsätts för visst slitage. Dina barn kanske slår i någonting hårt i fodren eller också så brakar du själv in dammsugaren i kanterna. Det ger skador, men av den karaktären att de går att reparera.

Målning är ett bra sätt och så här gör du:

  1. Börja med att spackla igen hålen och skadorna. Använd en liten japanspackel. Låt spacklet torka och slipa sedan till en jämn yta.

  2. Slipa sedan över hela ytan med ett finare sandpapper. Torka av med fuktig trasa.

  3. Täck alla väggar och lägg papp på golvet.

  4. Börja måla med en pensel. Jobba metodiskt och se till att få jämna lager.

  5. Upprepa medännu ett varv när färgen torkat. Ta gärna bort tejpen mellan målningarna så att den inte bränner fast och tar med sig exempelvis färg eller tapet från väggen. Lycka till!

Liknande artiklar

Undergolv till trägolv – rätt yta under ditt golv

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Kan man lägga trägolv på klinker?

Golvslipning som lyfter ditt hem.
21 Apr 2021