Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Kan man lägga trägolv på klinker?

När man tröttnat på sitt klinkergolv kan det bytas ut mot ett trägolv. Om man vill kan man lägga trägolv på klinker, förutsatt att klinkern är helt jämn.

Om du vill lägga trägolv direkt på ett klinkergolv går det oftast utmärkt. Ett trägolv är i många avseenden ett bättre val i bostaden, eftersom det är ett levande material som både ser vackert ut och är skönt att gå på. Klinkergolv har naturligtvis också sina fördelar, de är extremt hållbara och ger ett stabilt och modernt intryck. Dock är det vanligt att man tröttnar lite på sitt klinkergolv efter några år, framför allt för att det känns kallt att gå på för den som inte har golvvärme.

Klinker är ett bra underlag för trägolv

Det inte bara går att lägga trägolv direkt på klinker, det är till och med ett riktigt bra underlag. Klinker är hårt och stabilt och erbjuder en stadig grund att ligga på för ett parkettgolv eller ett massivt trägolv. Det är dock viktigt att se till att klinkergolvet är helt jämnt för att ett trägolv ska kunna läggas.

Är det bra att ersätta klinker med trägolv?

Klinker läggs ofta i hallen, köket eller i badrummet. Båda dessa utrymmen ställer krav som trägolv ofta har svårt att leva upp till. Framför allt är det fuktiga miljöer, som vanligtvis inte är det bästa för trägolv. I hallen dras det dessutom in grus som trampas runt och ett trägolv blir lätt repigt i en hall.

klinker i kök kan ersättas med trägolv

Om du vill lägga ett trägolv i hallen, köket eller badrummet ska du alltid välja ett så så hårt träslag som möjligt, och ge det en kraftig ytbehandling med till exempel hårdvaxolja. Se dessutom till att skydda golvet med en dörrmatta precis innanför ytterdörren, och en badrumsmatta framför duschen eller badkaret.

Behöver man flytspackla?

Ett trägolv kan läggas direkt på befintlig klinker. Om ditt klinkergolv är ojämnt så kan det dock vara en god idé att flytspackla utrymmet där trägolvet ska ligga. Det du då bör ha i åtanke är ändå att försöka spackla så tunt och samtidigt jämnt som möjligt. Golvhöjden är ju redan väl tilltagen när det ligger klinker, och en flytspackling höjer nivån ytterligare innan trägolvet kan läggas på. Känner du dig osäker på om du kan utföra en flytspackling så anlita en golvläggare för att få professionell hjälp.

En annan sak att tänka på är dock att om du flytspacklar så är ditt klinkergolv borta för alltid. Om du inte flytspacklar så finns ju den gamla klinkern kvar under trägolvet och kan tas fram efter några år. Det kan vara en god idé att ha kvar den valmöjligheten.

Foam och ångspärr

Det du behöver göra för att få ditt trägolv så mjukt och tyst som möjligt är att lägga ut foam, som tar upp vibrationer som stegljud. Dessutom kan det vara bra att lägga en ångspärr mellan klinkern och trägolvet. Här finns det lite olika val att göra beroende på om klinkern har golvvärme eller inte, så rådfråga alltid i bygghandeln om vilken foam och vilken ångspärr som blir den bästa för just ditt golv. Självklart är du också välkommen att ringa oss för tips och råd. Lycka till!


Andra artiklar om golv

Kan man slipa sitt eget golv för hand?

Slipa betonggolv - tips och råd

Är all golvslipning dammfri?

 

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
30 Jun 2020