Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Jutematta – Skötselråd, tips, rengöring

Allt du behöver veta om din jutematta

Jutemattan är en mycket populär matta. Det är lätt att förstå då den har många fördelar och är mycket praktisk. En matta i jute ger ett varmt och jordnära intryck. Den kan hjälpa till att mjuka upp ett rum och passar fint i vardagsrum och sovrum. Dessutom har jutemattor en nästan magisk förmåga att suga upp smulor och smuts i hallar och kök.

Det kan dock vara bra att veta att jutemattor är känsliga för fukt och att ha en i en miljö där den kan utsättas för mycket väta och fukt kommer definitivt minska dess livslängd.

Jutemattor är ofta mycket prisvärda, de är betydligt billigare än exempelvis ullmattor. För den som bryr sig om miljön är jute ett utmärkt val då materialet som mattorna är gjorda av kommer från en snabbt växande planta, precis som bambu. Jute är biologiskt nedbrytbart och lätt att återvinna. Dessa mattor är tåliga och håller för en hel del slitage. I texten nedanför ger vi dig tips och råd för hur du håller din jutematta fin och fräsch i många år.


jutematta

Allmänna råd för din matta

Hur länge din matta håller sig fin beror mycket på hur du sköter den. Det är bra att vända på mattan och rotera på den då och då, det gör att slitaget blir mer jämt. Att vrida på mattan gör dessutom att ljusexponeringen den utsätts för blir mer enhetlig och minskar risken för blekta missfärgningar. Försök att inte dra möbler över mattan då det sliter mycket. För att minimera slitaget kan du lägga en anti-halkmatta under jutemattan, det gör att mattan glider runt mindre. Behöver du stoppa undan mattan så skall du inte vika den, att rulla den är det mest skonsamma sättet för att få mattan mer kompakt. Om några trådar sticker iväg skall du klippa av dessa eller försöka väva in dem i mattan igen. Försök inte dra av dem då det kan skada mattan mer.

Gör rent jutemattan

Man skall helst dammsuga sin matta en gång i veckan och vädra den ordentligt någon gång om året. Det hindrar att smuts och damm sätter sig i fibrernas rötter. Dammsug även under mattan så att den smutsen som finns där inte ligger och skaver mot mattan och mot ditt golv.

Om du får en fläck på din jutematta ska du behandla den omgående. Använd en urtvättad trasa eller liknande och försök suga upp så mycket av det som spillts som möjligt.

Man skall inte använda vatten på en jutematta, det löser upp mattans fibrer. Man kommer mycket långt med att dammsuga en jutematta, många gånger går det till och med att dammsuga bort fläckar. Får du en fläck som inte går bort kan du lämna in mattan hos en firma som sysslar med rengöring av mattor. Man brukar inte kemtvätta jutemattor men du kan lämna in mattan hos en kemtvätt för att låta dem behandla envisa fläckar som du själv inte får bort.

Vad är jute gjort av?

Jute är ett naturfiber som utvinns ur corchorus-plantan. Växten kommer ursprungligen från Indien men odlas överallt där det är tropiskt klimat. Det är en malvaväxt som är buskig med små gula blommor. Bladen går dessutom äta som grönsaker.

Från stjälkarna på de små buskarna utvinner man jutefibrer. Först lägger man stjälkarna i blöt under några dygn för att åtskilja fibrerna. Sedan låter man fibrerna torka innan de börjar bearbetas. Det är svårt att spinna fibrerna då de är relativt korta. Man spinner därför jutegarn med oljor som hjälper till att binda ihop materialet och som underlättar processen. Oljorna ger jutemattor en speciell doft som man ibland kan känna när man köpt en ny jutematta.


Liknande artiklar

Lasyr eller bets?

Undergolv till trägolv – rätt yta under ditt golv

Vad ska man göra med knarrande golv?

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
4 Apr 2022