Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Vad ska man göra med knarrande golv?

Knarrande parkett-, trä- och laminatgolv är ett vanligt problem som inte nödvändigtvis är svårt att åtgärda. Läs här om vad man kan göra åt knarrande golv!

Vad är orsaken till knarrande golv?

Knarrande golv orsakas av rörelser i golvet där trä gnids mot trä, spik eller kanske rör, så att ett knarrande ljud uppstår. Det vanligaste är att det kommer sig av ytmaterialet, som laminat eller parkett, och det brukar bero på ojämnheter eller sättningar med luftspalter som orsakar att golvet fjädrar något.

knarrande golv

Det brukar gå att känna eller till och med se om golvet rör lite på sig när man ställer sig eller trycker på en punkt i golvet där man tycker att knarret hörs. Trägolv ska svikta lite, det är det som gör dem så behagliga att gå på, och det är vanligt att golv i äldre byggnader knarrar på vissa ställen. Även i nyare hus kan trägolv ge ljud ifrån sig utan att det anses som felaktigt konstruerat. Ofta innebär det inga större problem utöver själva missljudet, men det i sig kan vara nog anledning att vilja åtgärda skavandet.

Hur allvarligt ska problemet vara för att behöva åtgärdas?

Att golv knarrar lite är väldigt vanligt, även nya golv kan ge ljud ifrån sig utan att det innebär att det är något fel på dem. Det som brukar refereras till som spänningsljud, det vill säga att golvet knäpper till eller knastrar lite när man går över det utan att nödvändigtvis göra det när man går tillbaka samma väg, brukar betraktas som en normal del av ett trägolvs karaktär. Knarrande eller missljud som alltid eller oftast uppstår när man går över en golvyta bör betraktas som avvikande och är ibland värt att undersöka närmare.

Hur åtgärdar man knarrande golv?

Det kan vara lite svårt att snabbt och på egen hand avgöra om det knarrande golvet är något du enkelt kan åtgärda själv, eller om det krävs en större insats med hjälp av en yrkesperson. Ett lämpligt sätt att börja är att ta reda på hur gammalt golvet är och att undersöka hur det är byggt. Det är ofta möjligt att behandla golvet ovanifrån, men det händer tyvärr att hela eller delar av golvet måste plockas bort för att ställa en korrekt diagnos.

Börja med att mäta rummets fukthalt

I så mycket som 90% av fallen beror knarrandet på rummets fukthalt. Torra golv kan spricka lite och orsaka knarrande ljud. Mät golvets fukthalt med hjälp av en hydrometer eller annat mätverktyg för fuktighet. Den relativa fuktigheten i rummet ska vara mellan 30 och 60%. Är luftfuktigheten under 30%, ställ in en luftfuktare i rummet med det knarrande golvet.

Det kan ta några dagar för golvet att anpassa sig till rummets förhöjda luftfuktighet, det knarrande ljudet kommer inte att försvinna omgående. Sätt in en fuktmätare i rummet och var lite aktsam med hur fuktigt du låter det bli. Särskilt parkettgolv kan vara känsligt för alltför stora förändringar i luftfuktighet.

En professionell golvläggare kan alltid hjälpa dig

Om du inte lyckas åtgärda problemet med knarrande golv på egen hand eller är osäker på hur du ska gå tillväga finns förstås alltid alternativet att kontakta en yrkesperson. Problem med knarrande golv är mycket vanligt och en professionell golvläggare kan alltid hjälpa dig med både att ställa korrekt diagnos och att åtgärda problemet om det skulle behövas.


Liknande artiklar

Lägga nytt golv med fiskbensparkett

Slipa klickparkett - Är det möjligt att slipa ett klickgolv?

Fernissade golv börjar bli populära igen

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
10 Nov 2020