Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lägga altan med fiskbensmönster

Många drömmer om att bygga en altan – ett rum letar sig ut i naturen. Trädäck är väldigt populära och det finns stora variationsmöjligheter. En stil som har blivit allt mer populär är fiskbensmönster.

Detta eleganta och samtidigt livliga mönster har varit populärt länge – inte minst som parkettgolv och som mönster på kakel i badrum och kök. Men på senare år har fiskbenen allt oftare flyttat ut i trädgården och tagit plats på altaner och trädäck.

Fiskbensmönster ställer vissa specifika krav på altanen

Snyggt är det men tänk att det ställer en hel del specifika krav på utföraren. Här handlar det om att mäta upp trallen noga och vara extremt noggrann när träet kapas i rätt längder och mängd. Vi rekommenderar att du anlitar en riktigt duktig och välrenommerad snickare för detta arbete, det är ett krävande och svårt uppdrag där det är många detaljer som kan gå fel.

Något som är viktigt att tänka på att man måste ha luft mellan plankorna på ett annat sätt än när man lägger ett parkettgolv. Eftersom altanen kommer att stå utomhus så kommer den att utsättas för regn och fukt som måste kunna rinna av ordentligt. Stannar vattnet kvar på trallen är risken stor att den kommer att drabbas av fuktskador.

Viktigt att förbereda sig noga

Viktigt när man lägger altan är att förbereda sig ordentligt. Så hör efter med byggvaruhuset hur man ska tänka just vad du ska tänka på när man ska lägga en altan med fiskbensparkett. Det kan också variera mycket vilket typ av trä man använder och vilken typ av montering som passar bäst.
Det gäller hur som helst att lägga upp en ordentlig plan för altanen innan bygget kör igång. Planera ytan och tänk på att ett stort däck förminskar huset och ett litet kan kännas trångt.

Fiskbensparkett har en tendens att göra att utrymmen ser stora ut, så snåla inte med måtten på din altan!

Gott om virkesvarianter att välja bland

Efter grundarbetet med planering, stomme, plintar, gjutning och sandbädd (allt detta kan du läsa om på annan plats) så är det dags att välja virke. Här finns det en hel del att välja på även när du har valt fiskbensmönster. Förr i tiden användes nästan alltid tryckimpregnerat trä till altaner och trädäck, men miljöskäl har gjort att andra varianter har blivit populära, exempel på det är kärnfuru, lärk eller ek.


Liknande artiklar

Undergolv till trägolv – rätt yta under ditt golv

Lägga klickgolv – tips & råd

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
19 May 2021