Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lägga klickgolv – tips & råd

Att lägga klickgolv är ett relativt enkelt projekt som ger väldigt mycket för pengarna. Här går vi genom steg för steg hur du lägger ett klickgolv!

Tips och råd om klickgolv

Vi tänkte samla några viktiga punkter om klickgolv och hur du ska tänka i samband med att ett sådant läggs på plats. Först och främst så ska man ta ordet enkelt med viss reservation. Att det är enkelt att lägga ett klickgolv står i jämförelse med svårighetsgraden som finns i att lägga in ett mer traditionellt golv - med hjälp av limfogar.

Det handlar dock fortfarande om ett jobb som kräver viss fallenhet, händighet och - framförallt - god planering.

lägga klickgolv, steg för steg

Har man inte den tid som krävs och börjar ta genvägar så är risken överhängande att det golv man lagt kommer att få en viss lutning eller att det kommer att bildas bubblor. Då är det lika bra att ta professionell hjälp direkt. En golvläggare kan lägga ut ett klickgolv på nolltid och det är dessutom ett arbete som inkluderas i Rot-avdraget. Känner du att du inte har tid, ork eller kunskap för att lägga ut ditt nya golv så ta hjälp. Det blir bäst så.

Steg för steg - så lägger du ett klickgolv

Hur ska man då lägga ett klickgolv på egen hand? Vi ger dig en enkel steg-för-steg-guide att följa:

  1. Börja med att undersöka underlaget där golvet ska läggas. Finns det tydliga skador och iögonfallande ojämnheter så kan det vara en god idé att spackla igen dessa.

  2. Nya golvlister eller smyglist? Du ska, innan du lägger golvet, bestämma om du vill ha kvar de gamla listerna och använda en så kallad smyglist eller om du ska ta bort listerna medan golvet läggs ut och sedan återplacera dem. Det finns inga rätt eller fel här: du bestämmer. Vill du ha ett enklare jobb så är lösningen med smyglister att rekommendera men om det är kvalitet du är ute efter så rekommenderar vi att du tar bort de gamla golvlisterna och sätter tillbaka dem när golvet är lagt. Vill du göra det ännu mer proffsigt kan du köpa nya golvlister och såga till så att allt är i toppskick när du är klar med golvläggningen.

  3. Lägg underlagsfoam. Först och främst så ska du dammsuga golvet så att det inte finns smuts eller damm kvar. Därefter ska du lägga ut underlagsfoam. Den är ljuddämpande och gör så att dina steg inte hörs på samma tydliga sätt - något som kan vara bra om du bor i en fastighet med grannar under. Lägg foamen i våder, undvik att överlappa - golvet ska vara slätt! - och skär till. Tejpa fast vid kanterna.

  4. Lägg golvet. Bestäm var du ska börja. Finns det fönster i rummet så lägg kortsidan mot detta. Där du tänkt dig att avsluta är där alla brädor ska ligga under arbetets gång. Ta en bräda, måtta in denna korrekt och mät upp resten av rummet med hjälp av den. Varför? Jo, det blir nämligen avgörande kring om du blir tvungen att såga till den första och sista biten. Om så är fallet - troligt - så ser du hur pass mycket den sista biten ska kapas. Är den väldigt smal så blir det sällan snyggt. Då kan du kapa den första biten lite mer och skapa mer harmoni.

  5. Tänk på att lämna utrymme vid väggen. Trä är ett levande material som sväller i samband med fuktighet. Det måste du ha i åtanke och därmed lägga kilar vid väggen. En kil förhindrar att golv och vägg läggs kloss-i-kloss vilket i sin tur ger träet rörelsemån. Ungefär tio mm ska klossarna vara.

    Du börjar med att mäta ut avståndet mellan de plankor som ska ligga längs väggen, drar av 10 mm och kapar därefter en planka med detta mått. Efter det lägger du en rad - och börjar nästa med den plankbit du kapat. Detta tillvägagångssätt minimerar spill och det ger dessutom snyggare skarvar. Dock: är det endast en liten plankbit så kan du slänga den. Då blir det snyggare att kapa till en ny. Då du klickar i bitarna så kan du använda en kloss och en hammare för att få dem på plats. Det kan vara lite krångligt annars.

  6. Element och vattenrör. För vattenrör så krävs det lite precisionsarbete. Ta en bit planka och mät ut var på denna hålen kommer att sitta. Markera och borra sedan - hålsåg - med en större dimension. Såga sedan ett snitt mellan hålen och snett inåt mot plankan, med en sticksåg. Lägg plankan på plats och komplettera sedan med den lilla biten du just sågat till. Avsluta med att sätta dit smyglisterna - eller dina socklar. Ditt golv är klart!

Kan man lägga ett klickgolv direkt på en plastmatta?

Detta är ofta en bra lösning. Ytan är i de flesta fallen jämn och fungerar bra som underlag. Finns det mindre skador eller ojämnheter i plastmattan kan dessa med fördel spacklas igen innan man går vidare. Dock kan det vara bra att lägga underlagsfoam mellan plastmattan och klickgolvet för att göra det mjukare att gå på och öka ljudisoleringen.

Viktigt att tänka på

Ett klickgolv kan ge en estetisk höjd och det är också ett golv som är lätt att sköta om. Nackdelen ligger i det som de allra flesta tänker på i samband med att ordet klickgolv nämns. Det är ett golv som lätt går sönder.

Eller? Här måste man också vara medveten om att de första generationernas klickgolv skapat problem för de golv som finns på marknaden idag. Då klickgolvet slog igenom så gjorde det detta med ett brak: plötsligt fanns det ett snyggt golv som var möjligt att lägga utan professionell hjälp. Det skapade en situation där många valde att riva ut befintliga - slitna, men fullt funktionella - golv till förmån för ett nytt klickgolv. I många fall förvandlades guldet till sand. Det nya golvet började bubbla, det sprack på vissa ställen och det höll, rent allmänt, en ganska låg kvalitet.

Dagens klickgolv är bättre och ger längre hållbarhet. Man ska dock vara medveten om att det finns måndagsexemplar även här. Se till att gå upp några kronor i pris och få högre kvalitet. Som med allt annat.


Liknande artiklar

Kan man lägga trägolv på klinker?

Vitsåpade trägolv - så gör du

Slipa betonggolv - tips och råd

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
12 Oct 2020